11 Haziran 2007 Pazartesi

112 bin kişinin ölümüne yol açtı.!

Sigara 2005'te 112 bin kişinin ölümüne yol açtı.!

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, kanser başta olmak üzere bir çok hastalığın baş sorumlusu olarak gösterilen sigaranın 2005'te 10 bin 500'ü pasif içici olmak üzere yaklaşık 112 bin kişinin ölümüne yol açtığını söyledi.

Korbey, pasif içicilerden bin 500'ünü bebeklerin oluşturduğunu, aynı yıl trafik kazalarından ölen kişi sayısının kesin olmamakla birlikte yaklaşık 3 bin olduğunu belirtti.

Geçen yıl sigaraya verilen kurban sayısının trafik kazaları sonucunda ölenlerin yaklaşık 37 katına ulaştığını söyleyen Korbey, "Bu çok ciddi bir rakamdır. Pasif içicilerden ölenler bile trafik kazalarında ölenlerden fazla" dedi.

Korbey, sigarayla ilgili tasarının yasalaşması durumunda 50 metrekareden büyük kahvehanelerin ikiye bölüneceğini, sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin oluşturulacağını, küçük kahvehanelerin durumunun ise serbest bırakıldığını söyledi.

Böylece, yeni yasayla birlikte en azından pasif içicilerin bir bölümünün ölümünün önleneceğini belirten Korbey, "Yasanın en hızlı etkileyeceği kısım pasif içiciler olacak. Ancak, pasif içici ölümlerinden en büyük payı evlerdeki bebek, eş ve çocuklar oluşturuyor. Ölümlerin 6 bini bu şekilde. Geriye kalan 4-5bin arasındaki ölümlerin azalacağını düşünüyoruz" dedi.

Korbey, evde sigara içilmemesi konusunda tiryakilerin de artık bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "5 yaşından küçük çocuğun olduğu evde sigara içmek, cinayet işlemek ya da toplumda havaya ateş açıp birini vurmakla aynıdır. Bugün kadınların sigara içme oranı da ciddi boyutlara ulaştı. 1988 yılında kadınların sigara içme oranı erkeklerin dörtte biriyken, bugün bu oran ikide bir haline dönüşmüştür. Buna bağlı olarak sigara yüzünden sayısı bilinmese de bebek düşüklüğü ve eksik kilolu doğum önemli oranda arttı" dedi.

29.01.2006

Kaynak : AA

Mavi forum

Hiç yorum yok: