11 Haziran 2007 Pazartesi

FDA'dan 'toz insüline' yeşil ışık

ABD’deki Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), şeker hastaları için solunum yoluyla içe çekilecek toz şeklindeki insülinin piyasaya sürülmesine izin verdi.

“Exubera” adlı toz insülin, Amerikan ilaç firması Pfizer tarafından piyasaya sürülecek. İnsülin hormonu, 1920’li yıllarda keşfedileli beri sadece iğneyle kana zerk ediliyordu. Sprey aygıtıyla akciğerlere insülin alınması yöntemi, şeker hastalarına çok büyük kolaylık sağlayacak.

FDA yetkilisi Stven Galson, insülinin toz şeklinde piyasaya sürülmesinin, şeker hastalarına kanlarındaki şeker oranını daha iyi kontrol etme imkanı vereceğini düşündüklerini belirtti. Toz insülin, yaza doğru piyasada olacak.

FDA, insan insülininin sentetik türü olan “Exubera”nın, sigara tiryakilerince kullanılamayacağını bildirdi. Astımlılarla amfizemlilere de toz insülini kullanmamaları tavsiye edildi. Exubera püskürtme cihazı, gözlük kılıfı büyüklüğünde; 1 ya da 3 miligram dozda akciğerlere çekilebilen toz kapsüller içeriyor. Günlük Exubera alımı, 4-5 dolara mal olacak. FDA, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan bir gün sonra Exubera’ya onay verdi.

FDA’nın İlaç Araştırma Bölümü Müdürü Dr. Steven Galson, “Bu yöntemle kan şekerini ölçme hassasiyeti de mümkün oluyor” dedi.

Kan şekeri denetimi, göz, böbrek, sinir sağlığı bakımından önem taşıyor. Hekimler, kan şekerinin tam denetiminde bazı bünyelerde yine iğneye ihtiyaç duyulabileceğini hatırlattı. Akciğerin tam sağlıklı olması yeni yöntemin uygulanmasında önem taşıyor ve akciğere çekilen insüline geçilmeden önce akciğerin sağlık denetiminin şart olduğu hatırlatılıyor.

Mavi forum

Hiç yorum yok: