23 Mayıs 2007 Çarşamba

Yeme bozukluğunun nedeni kronik sorunlar

Yeme bozukluğunun nedeni kronik sorunlar

Bir daha yaşamamak veya unutmak istediğimiz olaylardan, acılardan, duygu ve düşüncelerden uzaklaşmak ya da kurtulmak için farklı yollar deneriz. Bu amaçla kullandığımız çeşitli yöntemler denenir. Üzüntü, stres, sıkıntı veya sevinçten sonra aşırı alkol kullanımı, aşırı yeme veya hiç yememe gibi sonuçlar doğabiliyor.

Alman Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Seren Aksüs, 'Kısa bir süre için sorunları bertaraf etmemize yardımcı olan bu çareler, tekrarla***** alışkanlık halini almaya başladığında bizim için ciddi sağlık problemleri yaratmaktadır' diyor ve ekliyor: 'Her bireysel tedavide olduğu gibi kısa vadede hallolmuş gibi gözüken sorunlarımız, ciddileşerek ve büyüyerek bize geri döner. Aşırı yeme veya besinlerden giderek soğu***** hiç yememe, bu geçici ama çok tehlikeli çözümlerden bir kaçıştır. Aşırı yiyen bireyler, o an için sıkıntılarından ve ortamdan uzaklaşıp geçici trans haline geçerler. Daha sonra yedikleri miktarları fark ettiklerinde buna inanmaları oldukça güçtür. Bir süre sonra atıştırmadan çok daha fazla yoğunlukta olan bu yeme tarzlarını, yaptıkları işe daha rahat odaklanma adına kullanmaya başlarlar. Bu istenen bir durum değildir. Çünkü bu genelde bir veya birkaç besine yoğunlaşma şeklinde ortaya çıkar. Ve bir besini çok fazla yemenin ya da diğerlerini çok az ya da hiç tüketmemenin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilinen bir gerçektir.'

Anoreksia Nevroza


Birçok nedene bağlı olarak gelişen yeme bozuklukları daha çok kadınlarda ön plana çıkan bir rahatsızlıktır. Yemek yemeyi reddetme, sürekli şişmanlama korkusunu içerir. Aşırı zayıf olmasına rağmen tatmin olamama ile her defasında kendine yeni hedefler koyma davranışı vardır. Bu hedeflere ulaşıldığında mutluluk hissetme, ama hep daha azı hedefleme görülür. Yaşantısında kontrol edebildiği yegane durumun vücut ağırlığı olduğunu düşünür. Uzun süre açlığa rağmen, aç olduğunu reddeder. Çeşitli bahaneler oluşturarak besin alımından uzak durur.

Belirtileri

- Sinirli, huysuz ve güvensiz kişilerdir.

- Aç olduklarını inkar ederler.

- Bahaneler bularak yemekten kaçarlar.

- Beslenme bilgileri üst düzeydedir.

- Adet düzensizlikleri vardır.

- Hatta adetten kesilirler.

- Zayıf oldukları halde kendilerini şişman bulurlar.

- Aynadaki görüntülerinden memnun olmazlar.

- Karşı cinse karşı ilgisizlik vardır.

- Çok fazla hareketlidirler.

- Aşırı açlık ve yorgunluğa rağmen hareket etmeye devam ederler.

- Uyku düzenleri yoktur.

- Her gün tartılırlar.

- Hedefledikleri ağırlığa ulaşınca mutlu olurlar, ama tatmin olmazlar.

Bulimia Nevroza

Bireyde aşırı iştah ve besinlere karşı hayranlık söz konusudur. Besini tüketme fikri, nasıl tüketeceği düşüncesi, bireyi heyecanlandırır, zevk verir.

Rahatlıkla çok yoğun besin içeren öğünler tüketebilirler. Gün içinde 8 bin - 10 bin kalorili alırlar. Fakat çok büyük bir zevkle tüketilen bu besinler daha sonra, uyku düzensizliği ve karında şişkinlik ve ağrıya neden olurlar. Bunlara eşlik eden pişmanlık ve şişmanlama korkusu ile birlikte birey kusmaya yönelir. Kusma olayından sonra büyük bir rahatlık hissi oluşur. Bu zamanla yediğini çıkartma gibi bir alışkanlığa dönüşür. Bunun yanında idrar söktürücü ve iştah azaltıcı da bu bireylerde sık kullanımı olduğu bilinen maddelerdir. Çoğu hasta gizlice yer. Kusmaya devam eder ama yemek yemeyi de azaltmaz. Ne yediğinin önemi yoktur.

Yeme bozukluğuna bağlı oluşabilecek rahatsızlıklar

- Bazal metabolizma hızında azalma.

- Bağışıklık sisteminde düşüş.

- Elektrolit dengesizliği.

- Sıvı kaybına bağlı dehidratasyon gelişimi.

- Adet düzensizliği.

- Adetten kesilme.

- Osteoporoz

- Hipokalemi

- Nabızda yavaşlama.

- Kan basıncının aşırı düşmesine bağlı kalp problemleri. İleri safhalarda kalp durmasına yol açabilir.

Belirtileri

- Aşırı yeme nöbetleri geçirirler.

- Bir kereden çok aşırı miktarlarda besini tüketebilirler.

- Aşırı yemeyi takip eden pişmanlık duygusu ile kusarlar.

- Gizli yemek yerler.

- Çoğunlukla diüretik ve iştah kesici kullanırlar.

- Vücut ağırlıkları çok sık değişir.

- Zayıflık ve şişmanlım arasında gidip gelirler.

- Kusma ile diş mineleri zarar görür.

Mavi forum

Hiç yorum yok: