23 Mayıs 2007 Çarşamba

Alerji diş gıcırdatıyor

Alerji diş gıcırdatıyor

7'den 70'e her yaştan insanda ortaya çıkabilen diş gıcırdatmalarının alerjisi olan çocuklarda 3 kat daha fazla görüldüğünü biliyor muydunuz?

"Diş gıcırdatmaları her zaman masum değildir" diyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, rahatsızlığa yol açan etkenler ve tedavilerini anlattı:

SEBEPLERİ

Diş gıcırdatma (bruksizm) uyku sırasında ortaya çıkan hastalıklar içinde uykuda konuşma ve horlamadan sonra üçüncü sırada geliyor. Toplumda her yüz kişiden 10-20'sinde görülen rahatsızlık daha çok agresif, sinirli, saldırgan ve hiperaktif kişilerde ortaya çıkıyor. Anne veya babalarında diş gıcırdatma olan çocuklarda da bu alışkanlığa sıklıkla rastlanıyor. Sebepleri kesin bilinmemekle birlikte bazı kişilerde çene yapısındaki bozukluklar, alt ve üst dişlerinin birbiriyle uyumlu olmaması, ağır beyin travmaları, yüzü ilgilendiren sinirsel hastalıklar diş gıcırdatmasına yol açabiliyor. Bruksizm'den şikâyet edenlerin çoğu gece horlayan kişilerdir ve 'uykuda solunum durması sendromu' na adaydırlar. Kahve, kola gibi kafeinli içecekler, alkol ve sigara içilmesi de bruksizmin risk fktörleri arasında yer alıyor.

ÇOCUKLARDA ALERJİK

Özellikle 5-6 yaşlarındaki alerji hastası çocuklarda görülen diş gıcırdatmalarının örstaki borusunun mukozasında oluşan ödemin, orta kulakta negatif basınç yapmasına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. Rahatsızlığa, saman nezlesi, sinüzit, burun kemiği eğriliği, burun polipleri olanlarda da sıklıkla rastlanıyor. Bunlar genellikle geceleri ağzı açık yatan, horlayan ve salyaları akan çocuklardır.

MASUM DEĞİL

Diş gıcırdatma, şiddetli olmadığı zaman dişlere herhangi bir zarar vermez, ama aşırı olduğunda dişlerde yıpranma, hassasiyet ve ağrılara sebep olabilir. Diş minelerinde hasar ve hatta ileri durumlarda diş boylarında kısalma meydana gelir. Dolguların düşmesine ya da zarar görmesine yol açabilir. Bazı kişilerde, çene kaslarında gerginlik, yorgunluk, baş ağrısı yapabilir. Ayrıca gıcırtı sesi o ortamda bulunan kişileri rahatsız eder, uykusunu bozar

Mavi forum

Hiç yorum yok: