23 Mayıs 2007 Çarşamba

İyot Eksikliği ve İyotlu Tuz

İyot insan vücudunda çok az miktarda bulunan fakat normal büyüme ve gelişme için gerekli bir elementtir. İyot eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden biridir. ve kişiyi anne karnından başla***** yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen bir hastalıklar bütünüdür.

İYOT NEDEN ÖNEMLİ

Başta beyin olmak üzere tüm organların düzenli çalışmasında
Büyüme ve gelişmenin tam olması için
Vücut ısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan troid hormonlarından T3 ve T4 ün yapımında gereklidir.
İyot vücuda besinler,su ve deniz ürünlerinin tüketimi yoluyla alınır.Ancak besinlerimizde ve içme suyumuzda iyot eksikliği varsa o zaman vücutta da iyot eksikliği ortaya çıkacaktır.Ayrıca iyotu yetersiz toprakta yetişen tüm bitkiler de yetersiz miktarda iyot içermektedir.Bunun yanısıra Lahana,Karnıbahar,Brüksel Lahanası,Şalgam,Turp v b besinler guatrojen denen antitroid bileşikleri içererek tiroid bezinde iyot taşınmasını engellemektedirler.

İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI:

YETİŞKİNLERDE: Guatr,Troid bezinin çalışmaması,zihnin yetersiz çalışması ve güçsüzlük belirtileri görülmektedir.

ANNE KARNINDA VE BEBEKLİKTEüşüklere,ölü doğumlara,doğumsal anomalilere,bebek ölümlerinde artışa,zeka geriliğine,sağırlığa,şaşılığa,cüceliğe neden olabilmektedir.

ÇOCUKLUK ve GENÇLİK DÖNEMLERİNDE;Guatr,hipotroidizm,büyüme geriliği,zihnin yeterli çalışmaması ve öğrenme güçlüğü ,dolayısıyla da okul başarısının düşmesine yol açmaktadır.

İyottan yetersiz beslenen çocuklar akranlarına göre 13,5 puan zeka kaybına uğramaktadırlar

Pek çok ülkede sıklıkla alınan önlemler tuzun iyotlanması,ekmeğe iyot katılması,iyot tabletleri sunumu ve içme suyunun iyotlanması şeklindedir.

Ülkemizde iyotlu tuz kullanımı % 63,9 dur.

Bir toplumda iyot eksikliğinin en ciddi sorunu cücelik,en sık rastlanan hastalığı da Guatr dır

İyotlu tuz kullanımı sırasında da iyotun gün ışığında,fazla nemde,yüksek ısıda azaldığı unutulmamalıdır.Bu nedenle iyotlu tuz yemek piştikten sonra yemeğe ilave edilmelidir.


Mavi forum

Hiç yorum yok: