19 Mayıs 2007 Cumartesi

Çernobil Türkiye'yi etkilemedi


Radikal gazetesinin yayımladığı bir habere göre, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, Çernobil'in Türkiye'yi etkilemediğini söyledi.

Gazetenin haberine göe, konu TAEK'in 1999-2003 arasındaki hesaplarını görüşen TBMM KİT Komisyonu'nda gündeme geldi.

Çakıroğlu komisyonda yaptığı açıklamada, "Çernobil'le ilgili bütün verileri bilim adamlarının hizmetine sunmak için yapılan çalışmanın son aşamasına gelindi. Facianın ardından özellikle radyasyonun yoğun olduğu bölgelerde yapılan ölçümlerde, hiçbir vatandaşın vücudunda radyoaktif kalıntıya rastlanmadı. Müracaat eden herkesin genetik bilgisine bakılmış. Kansere neden olacak herhangi bir genetik bozulmaya rastlanmamış" dedi.

Türkiye' 16'ıncı sırada

Çernobil'den 18 ülkenin etkilendiğini belirten Çakıroğlu, "en fazla Ukrayna, İsveç ve Finlandiya etkilendi. Potansiyel zarar görme açısından Türkiye 16'ncı sırada. Bu bakımdan ülkemiz çok talihli konumda" diye konuştu.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun internet sitesinde Çernobil'le ilgili yayımlanan bir rapor da Çakıroğlu'nun görüşleri ile paralellik gösteriyor.

"Türkiye Çernobil nükleer santral kazasından en az etkilenen ülkelerden biridir" denilen raporda, kaza sonrası hava, toprak, su, yiyecek, içecek ve pek çok çevre örneğinde ölçümlerin yapıldığı belirtiliyor.

'Karadeniz'in Çevresel Değerlendirilmesi' projesi

TAEK'in resmi internet sitesinde, Karadeniz'de radyoaktivite ölçüm ve değerlendirilmesi ile ilgili olarak gerçekleştirilen en güncel uluslararası çalışma olan 'Karadeniz'in Çevresel Değerlendirilmesi' isimli bölgesel teknik işbirliği projesine de yer veriliyor.

Proje kapsamında, 1996-2004 yılları arasında altı Karadeniz ülkesi (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Gürcistan) arasında yürütülen proje kapsamında, Karadeniz kıyı kentlerinde tespit edilen istasyonlardan, su, midye, kum, yosun ve bazı balık örnekleri sistematik bir şekilde alınarak analiz ve değerlendirmelerinin yapıldığı ifade ediliyor.

Yapılan değerlendirmeler ve elde edilen veriler neticesinde, Karadeniz'de radyoaktivite seviyelerinin insan sağlığı, ekosisteme etkisi ve çevre güvenliği açısından bir risk oluşturmadığını göstermediği belirtiliyor.

Çernobil faciası

26 nisan 1986'da Çernobil santralinin dördüncü ünitesinde yapılan bir deney sırasında kaza meydana geldi.

Yüzyılın en büyük nükleer kazası olarak nitelendirilen faciada 31 kişi hayatını kaybetti. Ancak rayoaktif maddeler uzun yıllar içinde etkisini gösterdiği için kazadan tam olarak kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor.



TAEK in RAPORU İÇİN TIKLAYIN

Hiç yorum yok: