19 Mayıs 2007 Cumartesi

Dikkatsiz temizlik kulak zarını delebilir.

Dikkatsiz temizlik kulak zarını delebilir

Erzurum Numune Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz (KBB) Servisi Uzmanı Dr. Fahrettin Özgen, kulak temizleme çöplerinin kulak zarını delebileceğini söyledi.
Kulağa hiçbir zaman hiçbir şeyin sokulmaması gerektiğini belirten Dr. Özgen, "Çünkü bu harekette kulak zarını parçalama riski vardır. Bazen kulak zari, pamuk sarılmış ufak kulak temizleme saplarıyla veya küçük sivri şeylerle temizlenirken veya kaşınırken delinebilir. Diğer delinme sebepleri kulağa atılan bir tokat ve patlamalar olabilir. Her ikisi de kulaktaki hava basıncında ani olarak değişiklik yapar" diye konuştu. Orta kulaktaki bir enfeksiyonun kulak zarında iltihaba yol açabileceğini vurgulayan Dr. Özgen, kulak zarının delinmesinde en sık görülen neden bu olduğunu bildirdi. "Eğer kulağınızda gün içerisinde giderek artan bir ağrı ve işitme kaybı olursa hemen doktora gidin" uyarısında bulunan Dr. Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doktorunuz, kulak kanalının görülmesini sağlayan bir alet olan otoskopla kulağınızı muayene edecektir. Kulak zarınız delinmişse, yırtık alanı ve orta kulaktaki kemikler (kulak zarının arkasında olan) görülecektir. Yırtılmış bir kulak zarı, özellikle başlangıçta çok ağrılı olabilir. Bazen yırtıklar herhangi bir problem oluşturmadan kendiliğinden iyileşmektedir. Bu durumda işitme kaybı olmamakta ya da çok az olmaktadır. Geniş yırtıklar tekrarlayan orta kulak iltihabına neden olabilirler. Eğer kulak zarınızın yırtıldığından kuşkulanıyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Başlangıçta aspirin veya diğer bir ağrı kesiciyle ağrınızı hafifletebilirsiniz. Kulağın üzerine konulacak ılık ve kuru bir bez de yardımcı olacaktır. Doktorunuz, orta kulakta enfeksiyon gelişmesini önlemek için bir antibiyotik verebilir. Bazen kulak zarı iyileşirken, deliği kapamak için bir parça plastik ya da kağıtla yama yapılabilir. Ayrıca iyileşme sürecinde kulağınızı kuru tutmanız gerekir. Kulak zarınız genellikle 2 ay içerisinde iyileşir. Bu süre içinde iyileşmezse, doktorunuz yırtığı onarmak için küçük bir ameliyat önerebilir."

Hiç yorum yok: