Incir: Bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Cinsel güce yardımcıdır.
Elma: Böbeklerin temizlenmesine, sindirim rahatsızlıklarının kontrol edilmesine yardım eder.
Kayısı: Kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır.
Muz: Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.
Vişne: Mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir.
Greyfurt: Sindirimi uyarır. Diş etlerinin kanamasını azaltır, soğuk algınlığına iyi gelir. Lifleriyle yenirse, kolesterolü düşürür.
Portakal: Soğuk algınlığı, grip, incinme, kalp hastalığı ve felçten korunmaya yardım eder.
Mandalina: Enfeksiyonlarla savaşmayı kolaylaştırır.
Üzüm: Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler. Karaciğeri temizler.
Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.
Kavun: Endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edilmiştir.
Karpuz: Kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir. Böbreği temizler.
Kiraz: Kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür.
Armut: Kalp - damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırır.
Çilek: Sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması önerilir.
Sivribiber: Şişkinliği azaltmada faydalıdır. Saçlara, tırnaklara ve cilde çok iyi gelir.
Brokoli: Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir, erkeğin cinsel gücünü artırır.
Havuç: Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder.
Salatalık: Kasları gençleştirir. Deri hücrelerine elastikiyet verir.
Sarmısak: Tansiyonu düşürür, kan pıhtılaşmasını azaltır. Bazı mide kanserlerini önlediği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.
Ispanak: Karaciğeri, lenf bezlerini ve kan dolaşımını uyarır.
Elma Genetik Hastalık Riskini Azaltıyor
Vücudumuz, sıcaklığın ve nem oranının yüksek olduğu havalarda, yüksek oranda sıvı kaybediyor. Her 1000 kalori için 1â"1.5 litre veya günlük 2000 kalorilik diyette yaklaşık 8-12 bardak sıvı alınması gerekiyor. İklim, vücut ağırlığı, fiziksel aktivite düzeyi, diyet ve bazı fiziksel farklılıklar sıvı gereksinimi oranını etkiliyor. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Yücecan, meyve sularının sağlığın korunması ve devamlılığı üzerine olumlu etkide bulunan fitokimyasallar bakımından da zengin olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yücesan, bazı meyve suları ve yararları hakkında şu bilgileri verdi.
Elma suyu genetik hastalıkları önlüyor
Elma tüketiminin bazı kanser türleri, kardiyovasküler hastalıklar, astım ve diyabet gibi kronik hastalık riskini azaltıyor. Kanser hücre çoğalmasını, üremesini engelliyor, lipit oksidasyonunu azaltıyor ve kolesterolü düşürüyor. Ayrıca elma ve elma suyunun antihipertensif (yüksek tansiyonu engelleyen) etki gösterdiği ileri sürülüyor. Bir bardak elma suyu 98 kkal içeriyor.
Portakal suyu
Bir bardak portakal suyunun 132 kkal içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Yücesaniyor ve günlük C vitamini gereksiniminin %30'unu karşılıyor. Portakal suyu ayrıca potasyum, folik asit için iyi kaynaktır. Portakal suyu tüketiminin insanlarda vitamin C konsantrasyonu ve antioksidan göstergeler üzerine etkisi üzerinde yapılan bir çalışmada 250 mg vitamin C içeren 2 bardak portakal suyunun (500 mL/g) plazmadaki vitamin C konsantrasyonlarını artırdığı ve ürik asit konsantrasyonlarını düşürdüğü belirlendi.
Üzüm suyu
Özellikle mor üzüm ve mor üzüm suyunda bulunan polifenollerin kalp hastalıklarından koruyucu etkisi olduğu bildiriliyor. Ayrıca yüksek polifenolik bileşen içeren üzüm suyunun hipertansiyonlu bireylerde kan basıncını düşürmede etkili olduğu vurgulanıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder