19 Mayıs 2007 Cumartesi

İlacını içsin diye çocuğun burnu sıkılır mı ?

İlacını içsin diye çocuğun burnu sıkılır mı ?

Pek çok ebeveyn ilacı rahat içirmek için çocuğunun burnunu tıkıyor ya da kafasını geriye itiyor. Peki bu doğru bir davranış biçimi mi? Tabi ki hayır ve üstelik oldukça da tehlikeli bir girişimdir.

Bu tür davranışlar ilacın çocuğun akciğerlerine kaçmasına sebep olabiliyor. İlaç içirmek için en etkili yöntem çocuğu sevdiği şeylerle ödüllendirmektir.

Küçük çocuklara ve bebeklere ilaç içirmek anne ve babaların en büyük kâbuslarından biri. Aileler ağzını açmamakta direnen bebeklerine ilacı içirmek için genellikle burun sıkma yöntemini kullanıyor. Burnu kapatıldığı için nefes almayan çocuğa ağzını açtığı anda şurup ya da hap hemen yutturuluyor. Uzmanlar, burun tıkama, yanağını sıkma ya da kafayı arkaya yatırma gibi sıklıkla kullanılan yöntemleri önermiyor. Bu tür hareketler ilacın akciğere kaçmasına sebep olabiliyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, hatalı kullanılan ilaçların çocuklarda çok ciddi problemlere sebep olduğunu ifade etti. Çocukluk döneminde gerek hastalıkların tedavisi gerekse vitamin ve mineral desteği için yoğun şekilde ilaç kullanıldığını hatırlatan Fahri Ovalı, "Çocuklara ilaç verilirken en az doktor kadar ebeveynlerin de dikkat etmesi gerekir." dedi. Prof. Dr. Ovalı, çocuklara yönelik ilaç kullanımında en çok görülen yanlışların fazla ya da eksik doz verilmesi, doz süresinin iyi ayarlanamaması, ilaçların başka ilaç ve maddelerle bilinçsiz şekilde karıştırılması olduğunu aktardı. Eş-dost tavsiyesiyle doktora danışmadan çocuklara kesinlikle ilaç verilmemesi gerektiğini dile getiren Ovalı, "İlacı tarif edildiği dozda ve önerilen zaman dilimlerinde verin. Sıvı ilaçlarda da dozu şaşırmamak için mutlaka kutudan çıkan kaşık, enjektör gibi orijinal doz aletlerini kullanın." dedi. Erişkinler için üretilen ilaçların, dozu azaltılsa bile çocuklarda tehlikeli durumlara yol açabileceğini vurgulayan Ovalı, doktor tarafından önerilmeden yetişkin aspirinlerinin çocuklara verilmemesini istedi.

Pek çok ebeveynin ilacı rahat içirmek için çocuğunun burnunu tıkadığına ya da kafasını geriye ittiğine dikkat çeken Fahri Ovalı, "Bu tür davranışlar ilacın akciğerlere kaçma riskini artırıyor." uyarısında bulundu. Bazı ailelerin ilacı çocuğuna 'şeker' diye verdiğini ifade eden Ovalı şöyle konuştu: "Buna inanan çocuk daha sonra aynı ilaçla karşılaştığında şeker sanıp ağzına alabilir. Tüm konularda olduğu gibi ilaçta da çocuklara gerçeği anlayabilecekleri biçimde açıklamak gerekir. Çocuğa ilacı rahat içirebilmek için en etkili yol oyuncakla ya da sevdiği bir yiyecekle ödüllendirmektir."

Çocuklara az da olsa erişkin ilacı verilmemeli

Prof. Dr. Fahri Ovalı'nın verdiği bilgilere göre çocuklarda ilaç güvenliği için şu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor:


Doktora danışmadan ilaç kullanmayın.
İlaçları tarif edildiği şekilde ve tarif edilen zaman dilimlerinde verin.
İlaçları banyo gibi nemli ortamlarda saklamayın.
Sıvı ilaçlarda kutudan çıkan orijinal doz aletlerini kullanın.
Çocuklara küçük dozda bile olsa erişkin ilaçlarını vermeyin.
Damlalık ya da kaşıkları bulaşık makinesine koymayın. Ilık suyla elde yıkayın.
Çocuğunuz ilacı kusarak veya tükürerek atarsa dozu hemen tekrarlamayın.
İlacı içirebilmek için çocuğun burnunu tıkama, kafasını geriye yatırma gibi manevralara başvurmayın.
Çocuğunuz iyileşmiş gibi görünse bile önerilen kullanım süresine uyun.
Çocuklara doktor tavsiyesi olmadan yetişkin aspirini vermeyin.
İlaçları mutlaka çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.

Hiç yorum yok: