8 Nisan 2007 Pazar

Idrar kacirmaya, kok hucre tedavisi


Kok hucre arastirmalarinin insan hayatini uzatmaya yonelik etkileri ve bu arastirmalara onem verilmesi gerektigi her gecen gun yeni bir ornekle ortaya cikiyor.

Guney Koreli bilim adamlarinin gobekbagi kanindan elde edilen kok hucrelerle bir felcli hastayi ayaga kaldirmalarinin ardindan, son olarak Avusturyali arastirmacilar da kok hucreler kullanarak kadinlarda idrar kacirma hastaliginin tedavisinde onemli adim attilar.

ABD'de dun duzenlenen bir konferansta yapilan sunumda, Avusturyali bilim adamlarinin deneysel bir tedavinin, hastalarin kollarindan alinan kok hucrelerin, dunyada 15 milyondan fazla kadinin mustarip oldugu idrar kacirma hastaliginin caresi olabilecegi belirtildi.

Hastalarin kollarindan aldiklari kok hucreleri uretra ve kasilmayi saglayan kaslara enjekte ettiklerini belirten Avusturyali bilim adamlarina gore, yaklasik 20 dakika suren ve anestezi gerektirmeyen bu tedavinin uygulandigi kadinlarin buyuk bolumu, 24 saat sonra idrar kacirma sorunlarinin yavas yavas ortadan kalktigini soylediler. Arastirmacilar, tedaviden bir yil sonra 20 gonullu kadindan 18'inin idrar kacirma sorununun tamamen ortadan kalktigini kaydettiler.

Dogum ve bazi sporlarin kadinlarda idrar kacirma sorununun ortaya cikmasina yol actigini belirten doktorlar, bu sorunun ozellikle prostat ameliyati geciren erkekleri de etkiledigini vurguluyorlar. Diyabet hastaligi, sigara aliskanligi, asiri sismanlik, kabizlik ve bazi spor dallarinin idrar kacirma sorununa yol acabilecegini ifade eden bilim adamlari, konvansiyonel tedavinin alternatifi kok hucre tedavisinin basit ve etkili oldugunu kaydediyorlar.

Hiç yorum yok: