23 Ekim 2007 Salı

Grip mönüsünde brokoli, havuç ve yeşil biber olsun

Kýþ aylarýnda nasýl beslenmek gerekir?
Kýþ aylarýnda metabolizmayý güçlendirmek için antioksidan olarak da görev yapan A ve C
vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekli. Bu vitaminler baðýþýklýk sisteminizi güçlendirerek
hastalýklara karþý daha dirençli olmanýzý saðlar. Bu aylarda turunçgiller, havuç, brokoli, kabak,
Brüksel lahanasý, yeþil biber, karnabahar, mandalina, maydonoz, roka, tere ve bol miktarda meyve
tüketin. Sonbahar mevsiminde de týpký kýþýn olduðu gibi, çay ve kahve içmek yerine bitki çaylarý,
özellikle de C vitamini yönünden zengin olan kuþburnu çayý tercih edilebilir. Yemeklerde veya öðün
aralarýnda yenen bol miktardaki salata da bu vitaminleri saðlar. C vitamini kaybýný önlemek için
salatalar da meyve sularý gibi yenmeden hemen önce hazýrlanmalý. Sonbaharda yenen balýk da içerdiði
yað asidinden dolayý baðýþýklýk sisteminizin kuvvetlenmesine yardýmcý olur.

MUTLU EDEN YEMEKLER

Stres düzeyi sonbaharda artýyor ve bu da yorgunluða davetiye çýkarýyor. Kendimizi daha mutlu
hissedeceðimiz gýdalar hangileri?
Bu gibi dönemlerde, þeker ve kafein tüketmek size kýsa süren bir rahatlýk, geçici bir neþe verir.
Ancak etkileri geçtikten sonra kendinizi daha kötü, daha yorgun hissedersiniz. Bol miktarda balýk ve
Omega-3 yað asitlerinden zengin besinler ile ceviz, keten tohumu ve semiz otunu bolca
tüketebilirsiniz. Yeterli miktarda vitamin ve mineral desteði almanýz, depresyon ve yorgunlukla
savaþta size yardýmcý olabilir. B ve C vitaminleri ile folik asit, demir, magnezyum, potasyum,
selenyum ve çinkonun yorgunluk azaltýcý, enerji artýrýcý etkilerinden yararlanabilirsiniz. Beslenme
planýnýzý oluþtururken vitamin ve minerallerin bol miktarda bulunduðu yiyeceklere daha fazla yer
ayýrmalý, gerekiyorsa ek besin desteði olarak yararlanmalýsýnýz.
</div>

Hiç yorum yok: