3 Haziran 2007 Pazar

Prospektüsü okumuyoruz/6aralık

Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, ilacın nasıl kullanılacağı ya da yan etkileri gibi çok önemli bilgilerin yer aldığı prospektüslerin, Türkiye’de yeterince okunmadığını belirtti.


Harun Kızılay, prospektüslerin, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen bir standardı olduğunu, kullanıcının önemle okuması gereken, yan etki ya da kullanım şekli gibi bölümlerin, anlaşılır şekilde yazıldığını söyledi.

Kutuya daha kolay girip çıkması için prospektüslerin bazen küçük harf karakterleriyle yazıldığını anlatan Kızılay, “Halkımızın da okuma alışkanlığı az olduğu için sorunlar yaşanabiliyor. İlacın nasıl kullanılacağı ya da yan etkileri gibi çok önemli bilgilerin yer aldığıprospektüsleri okuma alışkanlığımız genel olarak yok” diye konuştu.

Eczacılardan, vatandaşa ilaç verirken kullanım şeklini de ayrıntısıyla anlatmalarını isteyen Kızılay, şunları kaydetti:
“En gözle görülür ilaç kullanım hatası, kuru toz ve sıvının ayrı ayrı bulunduğu süspansiyonlarda ortaya çıkıyor. Bir sıvıyla karıştırılıp kullanılan süspansiyon türü ilaçların, yeterince çalkalanmaması tedavinin başarısını etkiler. Bu nedenle özellikle antibiyotiklerde, sıvı karıştırıldıktan sonra şişe baş aşağı getirilip çan sallar gibi sallanmalıdır. İlacı oluşturan tozlar, yapıştığı şişe tabanından ancak bu şekilde kurtulabilecektir.”

Vatandaşlara, prospektüsü okumadan kesinlikle kendilerine verilen ilaçları kullanmamalarını tavsiye eden Kızılay, ilaçların hazırlanış şekline de özellikle dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Mavi forum

Hiç yorum yok: