3 Haziran 2007 Pazar

3 bin çocuktan biri diyabetli/6aralık

Türkiye’de 3 bin çocuktan birinde diyabete rastlandığı belirtildi.


Çocuk ve Adolesan Diyabetikler Derneği (ÇADD) Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, “çocuklarda diyabet, uzun süreli hastalıklar arasında görülme sıklığı açısından ilk sırada” dedi.


ÇADD Başkanı Prof. Dr. Hülya Günöz, diyabetin insülin eksikliği sonucu kan şekerinin yükselmesi sonucu ortaya çıkan ve ömürboyu süren bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hülya Günöz, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin çocuklarda görülen tipinin, erişkin yaşlarda görülen diyabetten çok farklı özellikler gösterdiğini belirtti.

Çocuklarda görülen diyabetin çoğunlukla Tip-1 diyabet olduğunu ve genetik yatkınlığı olan bireyde çevresel faktörlerin etkisi ile pankreasın insülin yapan hücrelerinde harabiyetin olması ve vücudun insülin üretemez hale gelmesi ile ortaya çıktığını anlatan Günöz, şunları kaydetti:
“Etkin ve bilinçli tedavi edilmeyen diyabetik bir çocuk kan şekeri düşmesi veya artması sonucu kısa sürede komaya girebilir ve kaybedilebilir. Ayrıca iyi takip ve tedavi edilmezse uzun dönemde gelişen komplikasyonları ile körlük ve böbrek yetmezliğine yol açmasının yanında yüksek tedavi maliyetleri açısından da en masraflı hastalıklar arasında.”

“Çocuklarda diyabet, uzun süreli hastalıklar arasında görülme sıklığı açısından birinci sıradadır” diyen Günöz, “Dünyada son 30 yıldan bu yana sıklığı giderek artmaktadır. Diyabet sıklığı açısından ülkeler arasında büyük farklar bulunmaktadır. Son yıllarda özellikle 5 yaş altında görülen yeni diyabetli sayısında büyük artış vardır. Türkiye’de her yıl ortalama 3 bin çocuktan biri diyabete yakalanıyor. Ayrıca, 0-18 yaş arası her 300-1.500 çocuktan biri diyabetiktir” dedi.

İnsülin, enjektör, kan şekeri ölçüm cihazı ve şeker ölçme çubuklarına para sağlamanın, diyabetli çocuğun ve ailesinin yaşadığı zorluklar olduğunu ifade eden Günöz, “Çünkü diyabetik bir çocuğun aylık sağlık gideri bir asgari ücrete eşit oluyor” diye konuştu.

Mavi forum

Hiç yorum yok: