Kış aylarında cilt hastalıkları artıyor
Kış soğuğu cilt hastalıklarının artmasına sebep oluyor. Özellikle rüzgar, düşük nem, kirli hava ve kapalı ortamlarda vakit geçirme zorunluluğu sedef, egzama ve sivilce gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Memorial Hastanesi’nden Dermatolog Dr. Ayfer Bankaoğlu, kış aylarında soğuk ve kuru hava, düşük nem, rüzgar, kirli hava ve asit yağmurlarından özellikle sakınılması gerektiğini belirtiyor. Kapalı ortamlarda zaman geçirilmesinin de cilt sağlığını olumsuz etkilediğini vurgulayan Bankaoğlu "Strese ve depresyona zemin hazırlayan ‘melatoin' hormonu güneşsiz ortamlarda daha fazla salgılanıyor. Bu faktörlerin birleşmesi akne (sivilce) ve egzama gibi cilt hastalıklarının görülmesinin yanı sıra stresle tetiklenen sedef, vitiligo gibi önemli deri hastalıklarının da artmasına sebep oluyor." diyor. Çocukların ve yaşlıların kış mevsiminin yıpratıcı etkenlerine daha fazla maruz kaldığını belirten Bankaoğlu, kalorifer, soba ve klima kullanımının nem oranını daha da azalttığını hatırlatıyor. Deri kuruluğuna bağlı gelişen veya şiddetlenen deri hastalıklarının önlenmesinde nemlendiricilerin kullanılması büyük önem taşıyor. El sabunlarının cilt temizliğinde kullanılmaması gerektiğini ifade eden Bankaoğlu şöyle konuşuyor: "Çünkü el derisi, yüze oranla daha kalındır. Bu yüzden cilt tipine uygun temizleyiciler kullanılmalı. Günde birkaç kez duş almak, sık sabun kullanmak cilt kuruluğunu artırır. Özellikle çok sık duş alan kişiler, cilt bakımlarını ihmal etmemeli, banyodan sonra mutlaka nemlendirici kullanmalı. Yağlı cilde sahip kişiler de kış aylarında nemlendirici kullanmalı." diyor.
Cildimizi nasıl korumalıyız?
Cildin nemlendirilmesi kadar evin nemlendirilmesi de önemli. Bunun için kalorifer peteklerinin üzerine ıslak havlu koyulabilir. Soba kullananlar ise sobanın üzerinde su kaynatabilir.
Günde 1-1,5 litre su içilmeli.
Sokağa çıkıldığında cildi koruyacak eldiven ve atkılar kullanılmalı.
Saçların kuru ve kirli havalardan korunması için de bere ve şapka kullanılmalı.
Cilt tipine uygun nemlendirici kullanımı ihmal edilmemeli.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder