6 Haziran 2007 Çarşamba

C vitaminini gripten önce alın

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gripten korunmak için hasta olmadan önce C vitamini alınması gerektiğini söyledi.

KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, gribin yüksek ateş, yaygın kas ağrıları ve kırgınlıkla seyreden, kolay yayılabildiğiiçin özellikle kış mevsiminde salgınlara yol açan bir hastalık olduğunu belirterek, grip salgınlarında soğuğa maruz kalınmaması, uykusuz kalmamaya, düzenli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Özellikle okul, yurt, kışla, kahvehane, huzurevi gibi kalabalık vetoplu yaşanan ortamların hastalığın yayılmasında önemli rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Tevfik Özlü, şöyle konuştu:
“Sigara, alkol alımı, düzensiz yaşam ile soğuğa maruz kalma, hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır. Grip bilhassa bebekler, yaşlılar, kalp hastalığı, astım, kronik bronşit, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği, AIDS gibi kronik hastalığı olanlarda ağır seyretmekte ve ölümlere neden olmaktadır. Bu gibi rahatsızlığı olanlargrip belirtileri başlar başlamaz hekime başvurmalıdır.”

Önceden grip aşısı olmamış yüksek riskli kişilerin salgın başladığında antiviral ilaçlarla korunmaya alınabileceğini belirten Özlü, “Salgın belirtilerinin görüldüğü alanlarda yaşayanlar mümkün oldukça kendilerini toplumdan, kalabalıklardan izole etmelidir. Soğuğamaruz kalınmamalı, uykusuz kalmamaya, düzenli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir. Sigara ve alkolden uzak kalınmalıdır” dedi.

Grip hastalarının istirahat etmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Özlü, şöyle devam etti:
“İstirahat hem hastanın daha kısa zamanda iyileşmesini ve tehlikeli, ölümcül komplikasyonlardan korunmasını sağlar hem de etrafına hastalığı yaymasını önler. Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile yakınmaların kontrolü mümkündür. Ancak özellikle çocuklarda aspirin kullanılmamalı, diğer ateş düşürücüler tercih edilmelidir.”

ANTİBİYOTİK FAYDASIZ
Grip için antibiyotik kullanımının faydasız olduğuna dikkati çekenÖzlü, “Ancak griple karışan ve bazen gribe bağlı ikincil olarak ortaya çıkan zatürree, kulak ve bademcik iltihabı gibi durumlar söz konusuysa antibiyotik kullanılmalıdır. Herhangi bir bakteriyel iltihapolmadan koruyucu olsun diye gripliye antibiyotik verilmemelidir. Faydasız olduğu gibi dirençli bakterilerle iltihaplanmalara zemin hazırlayabilir” dedi.

Beslenme yetersizliği ve vitamin eksikliklerinin varlığında vücut direnci düştüğü için birçok hastalığın ortaya çıkışının kolaylaştığınıbelirten Prof. Dr. Özlü, “Bu bağlamda vitamin eksikliği olan kişilerde grip riski artmış olabilir. Ancak böyle bir beslenme bozukluğu olmaksızın hastalığa yakalandıktan sonra fazladan C vitamini almanın grip için yararı kanıtlanmamıştır” diye konuştu.

Mavi forum

Hiç yorum yok: