Ağız kokusu olan bir kişi ağız hijyenine çok önem vermeli ve dişlerini günde en az üç kere fırçalamalı.
Çevrenizdekilerin sizden uzaklaşmasına bir anlam veremiyorsunuz. Sizinle konuşmaktan adeta kaçıyorlar. Oysa, yanlış bir davranışta bulunmadığınızdan o denli eminsiniz ki! Belki de sorun sizde değil, ‘nefesinizde”..
Ülkemizde KBB uzmanlarına başvuran hastalann yüzde 15”inde nefes kokması sorunu mevcut. “Nefes kokması”, çocukluktan başlayan bir rahatsızlık değil; daha çok erişkin dönemde ortaya çıkıyor. Bu soruna KBB bazında kaynaklık eden 4 ana neden bulunuyor.
KBB Hastalıklan Uzmanı Doç. Dr. Hasan Tanyeri, nefes kokması şikayeriyle gelen hastaların bazı durumlarda diş hekimlerine ve mide bağırsak doktorlarına yönlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.
1. Sinüzit denilen yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan müzmin iltihap, sarı - yeşil ve kalın kıvamda bir akıntının genze akmasına yol açar. Tabii ki bu geniz akıntısı iltihaplı olduğu için de hastanın nefesine hoş olmayan bir koku veriyor.
Tedavi: Öncelikle medikal yolla tedavi edilir. Yani ilaçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılır. İlerlemiş sinüzit vakalarında ise, akıntı ilaçla tedavi olmayacagından “Endoskopik Sinüs Cerrahisi”ne başvurulur.
2. Ağız bölgesinde müzmin bademcik iltihapları “magma” denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açar ki, bu da hastalarda ağız kokusu şeklinde kendini gösterir.
Tedavi: Bademciklerin alınması.
3. Spesifik olarak KBB branşı tarafından tedavi edilmese de, KBB hekimleri tarafından tedavi edilen hastalarda ağız bölgeleri, nefes kokmasıyla ilgili durumun ayırıcı tanısında bakılması gereken bir husus. Çünkü diş ve dişeti hastalıkları da nefes kokmasına yol açabiliyor.
Tedavi: Sorun, KBB hekimleri tarafından tespit edilir. Ve hasta konunun uzmanı olan diş hekimlerine yönlendirilir.
4. Mide ve bağırsak sistemini ilgilendiren hastalıklarda ağız kokusu sorunu olabilir.
Tedavi: Direkt olarak KBB bölgelerinı ilgilendirmese de, muayene sırasında özellikle “esnek’ fiberoptik laringoskopla yapılan muayenede dil kökü, yemek borusunun giriş yeri, gırtlak ve ses telleri gözlemlenerek hasta ilgili birimlere yönlendiriliyor.
Doç. Dr. Tanyeri, “Reflü” adı verilen bir hastalığa da şöyle dikkat çekiyor:
“Bu hastalık midedeki asit içeriğinin özellikle geceleri yemek borusundan yukarıya hareketle mideden kaçak yapıp boğazın arka duvarını, ses tellerinin giriş yerini ve gırtlağı irite etmesi durumudur. Bu sorun en son geliştirilen yöntemlerle tespit ediliyor. Tedaviyi biz KBB uzmanları olarak başlatıyoruz. Ayrıca hastayı mide bağırsak doktoruna da yönlendiriyoruz.”
CİDDİ PROBLEMLERİN BELİRTİSİ
Bir de erişkin hastalarda gözlemlenen ve daha ciddi boyutlu durumlar söz konusu. Yani ağız, boğaz ve alt solunum yolları bölgelerinde tümöre bağlı bir nefes kokması probleminin baş göstermesi de mümkün.
“Ülserasyon” tabir edilen krater tarzında tümörün çok süratli büyümesine ayak uyduramayıp ölen dokuların yarattıgı bir koku türü burada sözü edilen. Gayet tabii ki sadece nefesi kokan bir insan için akla gelebilecek en son neden bu; başka bir deyişle ilk nedenler içinde sayılmamalıdır. Ancak, özellikle erişkin yaşlarda nefes kokmasıyla birlikte ses kısıklıgı, yutma güçlügü, kulağa vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi ve boyunda şişlik şikayetleriyle birlikte (biri veya birkaçı) ortaya çıkarsa tümör ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve hasta baştan aşağı muayene edilmelidir.
Nefes kokması sorunuyla ilgili olarak 2 türlü hasta başvuruda bulunuyor:
Hekime başvuran (sorununu bilen ve nedenini öğrenmek isteyenler)
Böyle bir şikayetle gelmeyen, muayene sırasında rastgele tespit edilen durum, yani belirtiler fark edildikten sonra.
Adım adım kurtuluşa doğru
Şu adımları izleyerek bu kötü durumdan sıyrılabilirsiniz:
1. Nefesinizin koktuğuna dair şüpheleriniz varsa, ailenizden veya dostlarınızdan tabii dürüstlüğüne ve samimiyetine güvendiğiniz birine sorun.
2. Tiksindirici boyutta olduğunu öğrendiyseniz, uzmandan bunun geçici mi yoksa kronik mi olduğunu öğrenin. Neticede bazı yiyecekler, sigara ve alkol kullanımı da ağız kokmasına yol açabiliyor.
3. Eğer geçici olduğunu öğrendiyseniz, yanınızda şekersiz naneli sakızlar, şekerlemeler ve tabii ki diş macunu ve fırçanızı taşımaya özen gösterin.
4. Kronik bir ağız kokusuna sahipseniz; düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmaya, günde en az 8 bardak su içmeye, kahve ve alkol kullanımından uzak durmaya mecbursunuz!
DAHİLİYENİN BAKIŞI
Uzmanlar, öncelikle kokunun vasfı ve şeklinin çok önemli olduğunu söylüyor. Çünkü kokunun sıklığı, ne kadardır süregeldigi gibi özellikleri birçok dahiliye hastalığın habercisi de olabilir. Dr. Emel Terzihan, Türkiye genelinde yaygın olan bu sorunla ilgili kesin istatistiki bilgilere sahip olmadıklarını ifade ederek, problemin en önemli boyutunu “psikolojik ve sosyal” olarak niteliyor. Ve kendisinden hastalanın hekime bu sorun yüzünden başvurma nedeninin genel olarak, eşlerinin kokudan duydukları rahatsızlık olduğunu söylüyor.
Dahiliye branşının incelemelerine göre ağız kokusunun; ağız, nazofarenks, akciğerler ve sindirim sistemi olmak üzere 4 önemli kaynağı mevcut. Ve tabii sorunun öncelikli nedeni, diş ve dişeti hastalıkları. “Ağız kokusu olan bir kişi ağız hijyenine çok önem vermeli ve dişlerini günde en az üç kere fırçalamalı” .
Diğer bir kaynak ise, sindirim sistemi ile ilgili rahatsızlıklar. Yemek borusundaki cep şeklindeki çıkıntılardan oluşan özofagus divertikülleri, kronik özofajit denilen yemek borusunun iltihabı rahatsızlığı ve kronik gastrit bunların arasında yer alıyor.
Ağız kokusu olan bir hasta, ilk önce bir diş hekimine müracaat etmeli. Ağız kokusu yaratacak bir neden bulunamazsa, gastraenteroloji ve KBB uzmanlarına başvurmalı. Tanı koymak amacıyla gastroskopi; hastanın solunum sistemiyle ilgili şikayetleri varsa solunum sisteminin görüntülenmesi tetkikleri yapılır. Tüm tetkiklere rağmen, hastaların bir kısmında da etyolojik bir neden saptanamaz.
KAYNAK: www.maksimum.com
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder