Eyvah! Cocugum tirnak yiyor!
Cocukluk yillarinda hemen herkes evde ailesi ya da okulda ogretmenleri tarafindan "Evladim elini agzindan cek!" sozuyle uyarilmistir. Tabii ki bu aliskanlik sadece cocuklarin degil, stresli bir hayattan dolayi sonradan bu aliskanligi edinmis herkesin problemi.
Bu istenmeyen durum tirnaklarda barinan mikroplardan dolayi pek cok saglik probleminin de tetikleyicisi olabiliyor. Cocuklari tirnak yeme aliskanligindan vazgecirmekse o kadar kolay degil.
Oncelikle tirnak yeme davranisini parmak emme davranisindan ayirmamiz gerekir. Parmak emme belli bir yasa kadar davranis bozuklugu olarak degerlendirilmezken, tirnak yeme hangi yasta ortaya cikarsa ciksin davranis bozuklugu olarak degerlendirilir.
Ne yapmaliyiz?
"Yeter artik tirnaklarini kemirdigin, yapma sunu, bak sana ceza verecegim..." seklinde cocugu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayici yontemlerle belki belli bir sure bu aliskanligi ortadan kaldirabilirsiniz. Ama daha agir duygusal problemlerin farkli sekillerde ortaya cikabilecegini bilmelisiniz. Onemli olan cocugun tirnak yemesine yol acan asil problemi ortaya cikarmak ve cocugun problemle yuzlesmesini saglamaktir.
Cocuk tirnagini yemeye yeltendiginde dikkatini baska bir yone cekmek tirnaklarini kemirme uyarisindan daha etkilidir. Ornek olarak; "hadi bana bir bardak su getir, disari gezmeye cikalim..." gibi cocuga cazip gelebilecek tekliflerle dikkatini baska bir yone kaydirabilirsiniz. Ayrica cocugun elini ve agzini hareket halinde tutacak "sakiz cigneme, el ugraslari" gibi mesgaleler de etkili olabilir.
Cocuklar korku, tehdit, kaygi, kiskanclik ve guvensizlik doguracak durumlardan uzak tutulmalidir. Sozgelimi tirnak yemeyen kardesi, tirnak yiyenle kiyaslamak gibi yanlis yaklasimlar cocugu kucuk dusurur, hircinlastirir, size ve kendisine olan saygisi zedelenir.
Cocuk anne-babasini kizdirmak icin parmagini agzina goturdugu zaman (genelde bunun kaynagi ilgi cekmedir) gormezden gelinmeli ve gerekiyorsa o mek�n terk edilmelidir. Cocuga hissettirmeden uzaktan gozlemlemelerinizde eger yalniz kaldiginda cocugunuz tirnak yemekten vazgecmisse aliskanligin sebebi buyuk ihtimalle dikkat cekmek icindir.
Sikinti hali hayatin cesitli evrelerinde boy gosterir. Tirnak yeme davranisiyla cocugunuz yasadigi sikintiyi ifade ediyor. Bu durum cocugunuzun ileride agir psikolojik problemler yasayacagi anlamina gelmez. Panik havasindan uzak, daha iyimser bir yaklasimla problemin cozumu kolaylasir. Ancak cocugunuz asiri derecede tirnak yeme durumundaysa vakit gecirmeden cocuk ve ergen psikiyatrisine basvurun.
*Ozel Ozgoren Liseleri Psikolojik Danismani
Cocugunuzun tirnak yemesinin sosyal ve psikolojik sebepleri neler?
Uzuntu ve sikinti duygulari:
Cocuk cok sevdigi bir yakinini, oyun arkadasini kaybetmisse uzuntuye kapilir. Cevresinden yeterli destegi goremezse can sikintisindan tirnak yiyebilir.
Gerilim ve kaygi duygulari:
Aileye yeni bir kardesin katilmasi, cocuklar arasinda ayirim yapilmasi, asiri kuralci ve baskici egitim, tirnak yemesine yol acabilir.
Ofke, saldirganlik ve korku:
Ofkesini acikca dile getiremeyen cocuk tirnak yiyerek ofkesini kendine yoneltebilir. Baskili bir ortamda cezalandirilma endisesi tasiyan cocuk tirnak yiyebilir.
Degersizlik ve guvensizlik:
Kendini ifade edemeyen, ilgi-sevgi ortamini bulamayan cocuk uzuntu ve sikintisini disa yansitir.
Aile ici iletisim sorunlari:
Aile icinde yasanan huzursuzluklar, kavgalar, cocugun tirnak yemesine yol acabilir.
Abdullah Purtas
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder