Agiz kanserlerinin cogunlugunun 45 yasin uzerinde ortaya ciktigi ve erkeklerde olusma olasiliginin kadinlara oranla iki kat fazla oldugu bildirildi.
Turk Dishekimleri Birligi'nden (TDB) alinan bilgiye gore, agiz kanserlerinin olustugu bolgeler siklikla dil, agiz tabani, dil kokune yakin yumusak damak alanlari, dudaklar ve disetleri. Agiz kanserleri erken donemde teshis edilerek tedavi saglanmazsa yayilarak surekli agri, fonksiyon kaybi, tedavi sonrasi duzeltilmesi mumkun olmayan yuz ve agiz deformiteleri, hatta olumlere neden olabiliyor.
TDB, dishekimine duzenli araliklarla gidilmesinin agiz kanserlerinin erken donemde tespit edilmesi acisindan cok onemli oldugunun altini cizerek, "Agiz kanserlerinin kesin nedeni tam olarak bilinmez. Bununla beraber, tutun urunleri, alkol ve besinlerdeki bazi maddeler ve fazla gunes isigina maruz kalinmasi gibi faktorlerin agiz kanseri riskini arttirdigi one suruluyor. Uzmanlar genetik yatkinligi da agiz kanserleri icin risk faktorleri arasinda gosteriyor" degerlendirmesini yapti.
AGIZ KANSERININ MUHTEMEL BELIRTILERI:
- Agiz icinde veya etrafinda beyaz veya kirmizi renkli alanlar
- Agiz icinde hassas, tahris olmus, kabarik veya kalinlasmis alanlarin olmasi
- Agizda veya bogazda tekrarlayan kanamalar
- Seste bogukluk veya bogazda yutulamayan cisim hissi
- Cigneme ve yutma guclugu
- Dil ve cene hareketlerinde zorlanma
- Dil veya agizin diger bolgelerinde his kaybi, uyusukluk
- Alt veya ust cenede meydana gelen sislikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulmasi
- Agiz kanseri lezyonlari baslangic doneminde agrisizdir, kanser ilerleyerek saglikli agiz dokularinda harabiyet olusturdukca agri sikayeti de baslar. Kisinin kendinin agiz
kanserini farketmesi guc olabilir. Bu nedenle duzenli dishekimine gidilmesi son derece onemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder