Göz sağlığı için, karlı ortamlarda uzun süre kalan kişilerin mutlaka güneş gözlüğü kullanması, kullanılacak gözlüğün ise ultraviyole ışınları engelleyecek nitelikte olması gerektiği vurgulandı.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kamış, son günlerde yurt genelinde etkili olan kar yağışının göz sağlığını da olumsuz etkileyebileceğini söyledi.
Ozon tabakasındaki incelme nedeniyle zararlı ultraviyole ışınların yeryüzüne daha fazla ulaştığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ümit Kamış, “Kar, yeryüzüne ulaşan ışınların yüzde 80’ini yansıtır. Bu nedenle karlı havalarda normalden daha fazla yansıyan güneş ışınlarından gözlerin korunması gerekir” dedi. Karlı ortamlarda uzun süre kalan kişilerin mutlaka güneş gözlüğü kullanması, ancak gözlüğün ultraviyole ışınlarını süzen kaliteli camasahip olması gerektiğini vurgulayan Kamış, şunları kaydetti:
“Gözün kardan yansıyan ışığa uzun süre maruz kalması geçici körlüğe ya da katarakta neden olabilir, hatta bazı durumlarda gözde daha büyük zararlar oluşabilir. Yansıyan ışınlara maruz kalınması ilk aşamada gözlerde kornea tabakasında keratit oluşturabilmekte ve bunun sonucunda gözlerde yanma, batma, kamaşma, baş ağrısı ya da görmede geçici azlık gibi sonuçlar doğabilmektedir. Bu ışınların uzun vadedekietkisi ise göz merceğinde katarakt oluşmasını hızlandırabilmesidir.”
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ KULLANIN
Yrd. Doç. Dr. Kamış, fazla miktardaki ultraviyole ışınların göz ağ tabakasında hasarlar oluşturabildiğine de dikkat çekerek,”Kayak yapanlar ve özellikle uzun yolda araç kullanan sürücülerin gözlerini yormamak ve olası kazalara neden olmamak için, bu havalarda güneş gözlüğü kullanma konusunda daha hassas olmaları gerekmektedir” diye konuştu.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder