18 adımla gribe yakalanmayın !
Kış aylarının belalısı gribe yaklanmamak için bu önerilere kulak verin...
Kış aylarında, soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, halsizlik ve yorgunluktan korunmak için;
1. Günlük ihtiyacınız kadar kalori alın.
2. Düşük enerji ile beslenmeyin. Herkes ihtiyacını karşılamak zorundadır. Yoksa vücut direnci ve vücudun iş performansı düşer.
3. Ketojenik diyetler, protein diyetleri, manken diyetleri, İsveç diyeti, lahana çorbası diyeti gibi dengesiz ve tek tip beslenme programlarını uygulamayın.
4. Sebze yemeklerinizi veya salata porsiyonlarınızı arttırın. Taze meyve ve sebzeler diğer besinlerden almadığımız C vitamini ihtiyacımızı karşılamaktadır.
5. Meyve tüketiminizi günde 5 porsiyona yükseltin -ortalama 5 meyve gibi-. Meyve tüketiminizi arttıramıyorsanız her gün bir bardak portakal veya mandalina-greyfurt suyu içmeye özen gösterin.
6. Özellikle kış sebzelerini ve meyvelerini tüketin. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller bunların başında geliyor. Örneğin lahanagiller, brokoli, mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi.
7. Sebzeleri vitamin ve minerallerinden maksimum oranda faydalanabilmek için çok yüksek ateşte pişirmeden hazırlayın. Yemekler hazırlandıktan hemen sonra zeytinyağı ilave edin.
8. Meyveleri vitaminlerini kaybetmemeleri açısından tüketmenize yakın soyup yiyin.
9. Aşırı yağlı besinlerden (kızarmış besinler, cipsler, hamurlu tatlılar vb..) kaçının. Vücut direncinizi azaltabilir. Özellikle yüksek miktarda şekerli besin tüketimi bağışıklık sisteminizi zayıflatarak bakterilere ve virüslere karşı savaşma yeteneğinizi bozar ve uykunuzu olumsuz etkiler.
10. Kola, gazoz türü asitli içeceklerden kaçının.
11.Ortalama günde iki fincanı geçmemeye çalışmak kaydıyla içtiğiniz kafeinli ürünlere, ortalama günde 4-5 fincan açık çayı geçmemeye çalışmak kaydıyla içtiğiniz çay miktarına dikkat edin.
12. Sadece protein ağırlıklı beslenme, beraberinde, aşırı yağlanma ve diğer hastalık risklerini getireceği gibi vitamin mineral emilimini de negatif etkilemektedir. Dolayısı ile protein ağırlıklı, kızartılmış ürünlerden de uzak durmaya çalışın.
13. Alkolü sık içiyorsanız tüketimini azaltın. Çünkü fazla alkol alımı fazla enerji alımına neden olacaktır.
14. Düzenli uyku, özellikle vücut direncini ve beslenme şeklinizi etkilediği için her gün düzenli uymaya çalışmalısınız.
15. Su tüketimi; böbrek fonksiyonları, kan dolaşımı, vücut ısı dengeniz, besinlerin taşınması ve atık maddelerin atılması için çok önemlidir. Bol su içmeyi unutmayın.
16. Kuru meyveleri cebinizde bulundurun. İçindeki mineraller sizin direncinizin yükselmesine katkıda bulunacaktır.
17. Yağlı tohumlardan vazgeçmeyin. Her gün 10-12 fındık veya 4 ceviz veya 8-10 badem almayı unutmayın. Bunları sabah kahvaltıdan sonra almaya çalışın. Hatta kuru meyva ve yağlı tohumlardan kuru meyva tabağı oluşturup masanızda bulundurabilirsiniz.
18. Vücut direncinizi arttırmak için egzersiz yapmayı deneyin.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder