Aromaterapist Korhan Kuğu, bitkisel yağların organizma üzerindeki olası etkileri göz ardı edilirse oldukça riskli durumlarla karşılaşılabileceğini söyledi.
Aromaterapinin uzman kişilerce uygulandığında mükemmel derecede rahatlatıcı ve zararsız bir yardımcı tedavi olduğunu dile getiren Aromaterapist Korhan Kuğu, “eğer bitkisel yağların güzel kokularına kapılarak organizma üzerindeki olası etkileri göz ardı edilirse oldukça riskli durumlar, hatta hayati tehlikeyle karşı karşıya kalınabilir” dedi.
Özel Hay Sağlık Merkezi’nde Dr. Ender Saraç gözetiminde çalışan aromaterapist Korhan Kuğu, aromaterapinin, bitkisel öz yağların kimyasal yapısı ve enerjilerinden faydalanan, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapi olduğunu kaydetti. Aromaterapinin; masaj, teneffüs (buğu), kompres, banyo ve diğer yollarla uygulandığını belirten Kuğu, “ Aromaterapi, uzman kişilerce,terapist tarafından bilgi ve beceriyle uygulandığında mükemmel derecede rahatlatıcı, doğal, zararsız ve cildi besleyici bir yardımcı tedavidir” dedi.
Kuğu, klinik ortamdaki uygulamalarda da aromaterapinin kas, kemik,eklem, bel ve sırt ağrıları, eklem iltihaplanmaları, romatizma, burkulma ve incinme, migren, menopoz, kabızlık, tansiyon gibi gerek fizyolojik, gerekse stres kaynaklı problemlerin çözümü için destek sağladığını kaydetti. Aromaterapinin günümüzde destek terapi yöntemleri arasında önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Kuğu, her bitkisel öz yağın kendisine has bir işlevi olduğuna dikkati çekti. Kuğu, şunları söyledi:
“Aromatik yağların kalp ritmini arttırabileceği, tansiyonu yükseltip azaltabileceği, kadınlarda adet kanamasını arttırabileceği, düşüklere sebebiyet verebileceği ve daha pek çok özelliği göz önünde bulundurulduğunda, aromaterapinin bilinçli şekilde uygulanmasının önemi ortaya çıkar. Eğer bitkisel yağların güzel kokularına kapılarak organizma üzerindeki olası etkileri göz ardı edilirse oldukça riskli durumlarla, hatta hayati tehlikeyle karşı karşıya kalınabilir.”
Örneğin okaliptüs yağının zehirleyici özelliğinin bulunduğunu ve ağız yoluyla 1 tatlı kaşığı kadar alınmasının ölümle sonuçlanabilecek durumlar yaratabileceğini kaydeden Kuğu, aromatik yağların dozajlarının ve kullanım sürelerinin çok dikkatli ayarlanması gerektiğini söyledi. Alerjik bünyelerdeki, hamilelik dönemlerindeki uygulamalarda çok dikkatli davranılması gerektiğini vurgulayan Kuğu, tahriş edici özelliği olan öz yağların cilde uygulanması sırasında da özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
“İLAÇ KULLANIMI SIRASINDA AROMATERAPİ UYGULANMAMALI”
Aromaterapist Kuğu, bazı aromatik yağların, ilaçların etkilerini azaltıcı ya da arttırıcı özelliklerinin olduğu göz önüne alınarak, herhangi bir ilaç kullanımı sırasında aromaterapi uygulanmaması gerektiğini söyledi. Kuğu, solunum yolu rahatsızlıkları olan kişilerdearomaterapinin teneffüs yoluyla uygulanmasından sakınılması gerektiğini kaydetti.
Aromaterapi sonrasında sersemlik hissi oluşabileceğinden otomobil,iş makineleri gibi araçların mümkünse kullanılmamasını, eğer kullanılacaksa dikkatli olunmasının tavsiye edildiğini belirten Kuğu, masaj yoluyla yapılan uygulamalardan sonra bazı yağların ciltte güneşekarşı hassasiyet yaratmasından dolayı 12 saat boyunca güneş ışığına çıkmamanın tavsiye edildiğini kaydetti.
Migren atakları sırasında da aromaterapik tedavi uygulanmasının durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkati çeken Kuğu, epilepsi rahatsızlığı bulunan kişilerde rezene, okaliptüs ve kekik, diyabet rahatsızlığı olan kişilerde de okaliptüs, ıtır ve limon öz yağlarının kullanılmaması yönünde bilgiler bulunduğunu belirtti.
Korhan Kuğu, ev ve işyerinde yapılacak uygulamalarda istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmaması için mutlaka bu konunun uzmanlarına danışılması gerektiğine işaret ederek, aromaterapinin, bilinçli şekilde ve uzmanlarınca uygulandığında günümüzün stresli yaşam biçiminden kurtulup, sağlıklı bir ruh, beden ve zihin gücüne sahip olmak için iyi bir yol olduğunu söyledi.
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder