25 Aralık 2007 Salı

'Göz kuruluðu görme kaybýna yol açabilir'

Adnan Menderes Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Turgay Aktunç, ''Gözyaşı, gözleri yağlandırıyor ve her göz kırpmada gözde enfeksiyon riskini azaltıyor'' dedi.

Aktunç, bazı insanların gözlerinde ıslak ve temiz tutacak kadar gözyaşı salgılanmadığını belirterek, tıp dilinde "keratokonjunktivit sikka" olarak adlandırılan bu rahatsızlığın halk dilinde göz kuruluğu olduğunu söyledi.
 
Gözyaşının basit bir su olmadığını ve içerisindeki maddelerin gözü koruyucu bir çok işlevinin bulunduğunu vurgulayan Aktunç, "Gözyaşı gözleri yağlandırıyor ve her göz kırpmada gözde enfeksiyon riskini azaltıyor. Yeterince gözyaşı üretilmediği zaman, gözler kolayca tahriş olabiliyor.
 
Gözyaşı üretiminin azalması, önce gözyaşı zarının sağlamlığını bozarak hızla parçalanmasına, daha sonra da kornea üzerinde görme kayıplarına neden olur" dedi.
 
Gözün rüzgar, toz, klima ve duman gibi dış etkenlere maruz kaldığında kendi kendini temizleme özelliğine sahip bir organ olduğunu bildiren Aktunç, şu bilgileri verdi:
 
"Gözlerimiz, yabancı maddelerin yıkanmasına yardımcı olmak için fazladan gözyaşı üreterek, gözün ön yüzeyi olan korneanın tahriş olmasını engeller. Fakat göz yeteri kadar gözyaşı üretemezse ve gözün gözyaşı kalitesi bozulmuşsa bu işlevler yerine getirilemez.
 
Bu nedenle korneada oluşan küçük delikçikler önce gözün küreselliğinin bozmasına daha sonra da kişide ciddi görme kayıplarına yol açar."
 
Belirtileri her kişide farklı
 
Aktunç, göz kuruluğunun erkekler de ve kadınlar da her yaşta görülebileceğini belirterek, şunları söyledi:
 
"Göz kuruluğuna, erkeklerde daha çok romatizmal hastalıklar, kadınlarda ise hormonal değişiklikler neden olur. Ama bunun yanında uyku hapları ve bazı ağrı kesicilerin kullanımında etkilidir. Rahatsızlık kişilerde farklı belirtiler gösterirken, rahatsızlığın ortak belirtileri, gözde batma, yanma, kaşıntı, yabancı bir madde varmış hissi."
 
'Gözü dış etkenlerden koruyun'
 
Göz kuruluğunun gözyaşı testinin yapılmasıyla çok basit tespit edilebileceğini ifade eden Aktunç, "Rahatsızlığın birçok tedavi yöntemi olmakla birlikte bunlardan sadece bir tanesi cerrahi müdahaledir. Burada da gözyaşı kanalları tıkanarak az miktarda üretilen göz yaşının akması engellenir.
 
Fakat en yayın tedavi yöntemi yapay gözyaşı tedavisi uygulamasıdır. Kişi aldığı yapay gözyaşını gözüne basitçe uygulayabilir. Tedavinin yöntemi ve rahatsızlığın aşaması ne olursa olsun, gözün, rüzgar, toz ve aşırı sıcak gibi dış etkenlerden koruması gerekir" diye konuştu.


Hiç yorum yok: