29 Mayıs 2007 Salı

Fazla kilolular daha uzun yasiyomus!!

Bugüne kadar hep aksini duymuş olabilirsiniz ama yakın zamanda yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre, biraz kilo fazlası yaşayanlar çok daha uzun ömürlü oluyorlar.

Yapılan bir araştrma, kilonuzun normalin biraz üstünde olmasının aslında sağlığınız için iyi olduğunu gösteriyor. Öte yandan bazı ünlüler ve süper modeller gibi aşırı zayıf olmak ölüm riskini arttırıyor.

Bulgular, Amerikan devleti kuruluşu olan Hastalık Konrol Merkezleri'nin (Centres for Disease Control) hayli karmaşık istatistiki analizine dayanıyor. Şimdiye dek yapılan en kapsamlı çalışma olarak kabul edilen araştırma, geçtiğimiz aylarda yapılan daha küçük çaplı bazı başka araştırmarla aynı sonuca ulaşıyor. Buna göre biraz kilo fazlası olanların ölüm riski, kilosu normal olanlara oranlara daha az.

Doktorlar obeziteyi vücut kütle endeksine göre belirliyorlar. Vücut kütle endeksi (BMI), kişinin kilosunun, boyuna bölünmesiyle elde ediliyor. Örneğin;

boyu 1.73 cm olan birinin kilosu, 55.3 kg veya altındaysa, bu kişi 18.5'un altındaki BMI'yı ile normalden zayıf,

boyu 1.73 cm olan birinin kilosu, 55.3 ila 74.4 kg arasındaysa, bu kişi 18.5 ila 24.9'luk BMI'yı ile normal kiloda,

boyu 1.73 cm olan birinin kilosu, 74.4 ila 88.9 kg arasındaysa, bu kişi 24.9 ila 30'luk BMI'yı ile fazla kilolu,

boyu 1.73 cm olan birinin kilosu, 88.9 ila 103.9 kg arasındaysa, bu kişi 30 ila 41.9'luk BMI'yı ile obez

kabul edilir. Bu kilonun daha da üzerinde olan birisi aşırı obezdir.

Bilim adamları araştırma için ölüm oranları ile BMI'ı analiz ettikten sonra, en az ölüm oranın, fazla kilolu olarak kabul edilen, BMI'ı 25 ila 29 arasında olanlarda görüldüğünü saptamışlar.

İdeal vücut ağırlığı
Araştırmaya göre, BMI'ı 25 olan, yani normal ve fazla kilolu aralığında olan birinin ölüm riski en düşük olarak hesaplanıyor. Bunun sonucunda Amerikan hükümeti uzmanları, fazla kilo nedeniyle olduğu iddia edilen yıllık ölüm oranını 365 binden sadece 25 bin 814'e düşürdü. Bunun anlamı şu: Her yıl Amerika'da çok daha fazla insan -34 bin-, fazla kilolu olduklarından değil, kiloları normalin altında olduğundan ölüyor. Bunların çoğunun yaşı 70 ya da üzerinde.

Uzmanlar fikirlerini değiştirdiler; çünkü yeni araştırmada kullanılan veriler hem daha yakın zamana ait, hem araştırma daha iyi istatistik teknikleriyle yürütülmüş. Ayrıca kişilerin sağlığı için risk teşkil eden sigara içimi, yaş ve alkol tüketimi gibi faktörler de göz önünde bulundurulmuş.

Önlenebilir ölümler
Yapılan hesaplamalara göre, fazla kilodan kaynaklanan ölümler, önlenebilir ölümler sıralamasında ikinci sıradayken, sigaradan sonra yedinci sıraya düşüyor.

Kendisi de fazla kilolu olan araştırmacı Dr. David Williamson şunları söylüyor: "Eğer aile geçmişimde, 52 yaşında kalp krizi geçirmiş bir baba, ya da şeker hastalığı olan bir kardeş olsaydı, hemen kilo vermeye başlardım; ama şu haliyle kilomla ilgili bir sıkıntım yok."

Raporu inceleyen biyoistatikçi Mary Grace Kovar'sa normal kilo sınıflandırmasınınşu an olması gerektiğinin muhtemelen çok daha altında olduğunu söyledi. Ayrıca kilolu kişilerin, artık daha sağlıklı beslendiğini, daha fazla egzersiz yaptığını ve tansiyonlarıyla kolesterol seviyelerini eskiye oranla daha iyi kontrol ettiklerini de ilave etti. Uzman Kovar şunu söylemeden de geçemedi: "Bu araştırmada görev alan araştırmacılar, çok titiz çalıştılar ve gerçekleri abartmadılar."

Hiç yorum yok: