Kendimizi çok sağlıklı hissedebiliriz, ancak vücudumuzda bazı organlarımızın fonksiyonları bozulmuş veya bazı kronik olaylar yerleşmiş olabilir. Vücudumuzdaki organların kapasiteleri yüksek olduğundan sistemlerdeki bozukluklar iş işten geçtiği zaman kendini gösterir. Bir takım sorunların görünür olmadan fark edilmesi, bazı kronik enfeksiyonların tanınması ve kanser gibi çok sinsi seyreden hastalıkların erken dönemlerinde yakalanması amacı ile bir gurup testin düzenli aralıklar ile yapılması önerilir. Bu guruplandırılmış testlere genel olarak Check-Up ismi verilir. Belirli bir standardı yoktur. Ekonomik koşullara, yaşa ve yerel faktörlere göre değişiklikler gösterir.
Temelinde hekimlerce genel muayeneler ve bazı testlerin uygulanması ve birlikte değerlendirilmesi esasına dayanır.
Genel Bir Check-Up Programı
A. Kan ve Hematolojik Tetkikler
Hemoglobin (kanda oksijen taşıyan demir içeren molekül), hematokrit (kanın şekilli elementlerinin, sıvı kısma oranı), eritrosit sayısı (kırmızı kan hücresi sayısı 1 mm3 te), MCV, HCH, HCHC, RDW (kan şekilli elementlerinin büyüklük ve içerik değerlendirmesi), trombosit (pıhtılaşmada kullanılan kan pulcukları sayısı mm3 te), PDV,PCT,MPV (bazı trombosit testleri), lökosit ve lökosit formülü (beyaz kan hücreleri sayısı ve çeşitlerinin sayısal dağılımı mm3 te), kan gurubu (ABO ve Rh olarak kan gurubunuz), sedimantasyon (kan şekilli elemanlarının duran kanda yerçekimi ile çökme hızı, ½ saat ve 1 saatte bakılır).
B. Kalp Risk Faktörleri
Elektrokardiografi (kalpteki elektriksel aktivitenin incelenmesi ve bir kağıt şeride aktarılması), total kollesterol (tüm kollesterol çeşitlerinin kandaki miktarı), HDL kollesterol (yüksek dansiteli kollesterol miktarı), LDL Kollesterol (düşük dansiteli kollesterol), trigliserit (kan yağlarından).
C. Metabolizma ve Karaciğer Fonksiyon Testleri
Açlık kan şekeri, ürik asit miktarı, SGOT ve SGPT (karaciğer enzimleri), alkalen fosfataz (karaciğerde de yapılan bir enzim), Gama GT (bir enzim).
D. Böbrek Fonksiyon Testleri ve Tam İdrar Analizi
Kan üre nitrojeni (BUN) (kandaki üre miktarının tayin yöntemi), kreatinin (özellikle kaslarda yapılan bir madde böbrek süzme fonksiyonunu belirlemede kullanılır), idararın biyokimyasal incelemesi, idrarın mikroskopik incelenmesi
E. Enfeksiyon
HbsAg (B tipi sarılık belirleyicisi), VDRL (sifiliz hastalığı berirleyicisi).
F. Akciğer Foksiyon Testleri
Flow Volume (üfleme yolu ile akciğer kapasite ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi testi).
G. Radyoloji Uzmanı Tarafından
İki yönlü akciğer grafileri (göğüs boşluğundaki organların incelenmesi), batın ultrasonu (karın içi organların fiziki incelenmesi).
H. Uzman Diş Doktoru Tarafından
Panaromik diş röntgeni (tüm dişlerin izlenebildiği bir röntgen filmi çekilmesi).
I. İç Hastalıkları Uzmanı Tarafından
Komple fizik muayene ve sonuçların değerlendirilmesi, tavsiyeler, raporlama.
Sadece erkekler için uygulanan programlarda kan da total protein miktarı, albumin (yumurta proteini olarak bilinen protein), kalp risk faktörlerinde Laktat Dehidrogenaz (kalp kasınca yapılan bir enzim), metabolizma da kalsiyum tayini, prostat testleri olarak sensitif PSA (prostattan salınan bir enzim), enfeksiyon da dışkı incelemsesi ve dışkıda kan tayini, kulak burun boğaz uzmanınca da odiyometri (duyma sınırları tespiti testi), Göz hastalıkları uzmanınca göz dibi kontrolu, visyon testleri (görme testleri), tonometri (göz tansiyonu ölçümü) ekleniyor
Kadınlara uygulanan programda erkekteki testlerden prostat testleri yerine kadın doğum uzmanı tarafından muayne ve patoloji uzmanınca PAP smear değerlendirilmesi yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder