2 Aralık 2007 Pazar

Bugün 1 Aralýk Dünya AIDS Günü

Dünya için giderek önemli bir tehdide dönüşen HIV virüsünün yol açtığı AIDS, başta Afrika olmak üzere geri kalmış ülkelerde ortalama yaşam süresini gittikçe azaltıyor.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney, AIDS'in küresel bir sorun olduğunu belirterek, Türkiye'de resmi rakamlara göre 2 bin 500 kişide AIDS/HIV bulunduğunu ve vakaların daha çok büyük şehirlerde görüldüğünü söyledi.
 
1988 yılında çoğu AIDS vakasının ABD'de erkekler arasında görüldüğünü, ancak 20 yıl sonra, günümüzde tahmini 33 milyon insanın ve 2.5 milyon çocuğunun AIDS hastası olduğunu söyleyen McLoughney, "Dolayısıyla bu küresel bir sorun ve her ülke bir şekilde etkileniyor" dedi.
 
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon gibi büyük ve turistik şehirlerde AIDS vakalarının ve salgınının daha fazla görüldüğünü kaydeden UNICEF temsilcisi, hastalığa ilişkin farkındalığın artırılmasının, toplumların bilgilendirilmesinin ve böylece salgının önüne geçilmesinin önemini vurguladı.
 
Bu yılki Dünya AIDS gününün temasının "liderlik" olduğunu belirten McLoughney, AIDS ile mücadelede liderliğin önemine dikkat çekerek, bununla sadece siyasi liderliğin kastedilmediğini, sivil toplum örgütleri gibi toplumun bütün grup ve organizasyonlarında liderliğin gerekli olduğunu ve böylece toplumların AIDS salgını konusunda bilinç düzeyinin artacağını sözlerine ekledi.
 
BM'den hükümetlere çağrı
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, Dünya AIDS Günü dolayısıyla hükümetlere çağrıda bulunarak, onların liderliği olmadan AIDS hastalığıyla etkin mücadele edilemeyeceğini söyledi.
 
Ban, Dünya AIDS Günü dolayısıyla New York St. Bartholomew Kilisesi'nde düzenlenen anma toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Ban, konuşmasında hastalıkla mücadelenin en önemli yolunun öncelikle hastalığın ve etkilerinin neler olduğunu çok iyi anlamak olduğunu vurguladı.
 
AIDS'in hem sosyal, hem ekonomik, hem de insan hakları sorunuolduğunu ifade eden, Genel Sekreter Ban, toplumda AIDS hastalığına karşı duyulan "utanç duygusunu ve önyargıyı" yenmek gerektiğini belirterek, "Yaşamda rollerimiz ne olursa olsun, nerede yaşarsak yaşayalım bir şekilde hepimiz HIV/AIDS ile yaşıyoruz, ondan etkileniyoruz. Bu yüzden hepimiz onunla mücadelede sorumluluk almalıyız" dedi.
 
Ban, devletlerin, AIDS ile mücadele ve herkesin hastalıktan korunma, hastalığa yakalandığında ise tedavi, bakım ve destek görmelerini sağlamada büyük sorumlulukları oluğunu söyledi ve tüm devletleri bu yolda harcadıkları çabaları hızlandırmaya çağırdı.
 
UNAIDS ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 20 Kasım'da açıklanan raporda, 2007 yılı itibariyle dünyada 33.2 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığına, 2.5 milyon kişinin virüse yeni yakalandığına inanıldığına ve 2.1 milyon kişinin de AIDS'den öldüğüne dikkat çekilmişti.


Hiç yorum yok: