19 Aralık 2007 Çarşamba

Baþ dönmesinde "taþçýklar"ýn etkisi

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Barlas Aydoğan, ''Başdönmesi şikayetlerini üçte birine, iç kulaktaki 'taşçıkların' yerdeğiştirmesi neden oluyor'' dedi.

Prof. Dr. Aydoğan, baş dönmesinin her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olduğunu, bu şikayetle kendilerine başvuran hastaların üçte birinde ise "iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo" (BPPV) hastalığını belirlediklerini söyledi.
 
BPPV hastalığının, iç kulaktaki bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Aydoğan, şöyle devam etti.
 
"Hastalık, dengemizi sağlayan mekanizmadaki kalsiyum karbonat kristallerinden oluşan taşçıkların yer değiştirmesiyle meydana geliyor.
 
Kesin nedeni bilinmiyor, ancak aşırı yorgunluk, uzun seyahatler, başa alınan darbeler ve şiddetli sarsıntılar nedeniyle meydana gelebiliyor.
 
Hastalığın belirtisi, baş hareketleriyle ortaya çıkan baş dönmesi atakları ve sıklıkla bunlara eşlik eden bulantı, kusma, çarpıntı ve terleme.
 
Bu şikayetlerden sonra hekime başvurulursa, basit bir muayeneyle teşhis konulup, hastalık tedavi edilebiliyor."
 
Hastalığın tedavisinde başarılı sonuçlar alındığını vurgulayan Aydoğan, şunları söyledi:
 
"Tedavi için yapılan birkaç çeşit manevra ve hareket var. Bu hareketler genellikle haftada birkaç kez 4-8 hafta boyunca uygulanıyor. Yüzde 80-90 oranında başarı sağlanıyor.
 
Hastalık tedavi edilmediği takdirde, birkaç ay sonra kendiliğinden geçebilmekte. Ancak, bu süre zarfında rahatsızlık vermesinin yanında, özellikle trafikte araç kullanırken, ani bir baş hareketiyle oluşabilecek baş dönmesi, tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
 
Aynı şekilde denge gerektiren işlerde çalışan kişiler için tehlikeli olabilir. Bu nedenle mutlaka hekime başvurulmalı ve tedavi edilmelidir."

(Fotoğraf http://www.livingwithanxiety.com/ sitesinden alınmıştır.)


Hiç yorum yok: