14 Kasım 2007 Çarşamba

Ýnmeli hastada erken tedavi önemli

İnmeli hastada erken tedavi hayat kurtarıyor. Beyni besleyen damarlarda tıkanıklık gerçekleştikten sonra ilk 3 saatte damar açılırsa yaşamı tehdit eden durum engellenebiliyor.

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talip Asil, inmelerin en sık görülen sebebinin beyni besleyen damarların tıkanması olduğunu belirtti.
 
Asil, çoğunlukla damar tıkanıklığı oluşmasının nedeninin damar sertliği olarak da bilinen ateroskleroz veya ritm düzensizliği olan kalpten bu damarlara pıhtı atılmasıyla gerçekleştiğini söyledi.
 
Asil, beyni besleyen damarın tıkanması nedeniyle beynin bir bölgesinin kansız kaldığını ve kısa bir zaman içinde bu bölgedeki hücrelerin öldüğünü belirtti:
 
"Bu hücrelerin ölmesi beynin bu bölgesinin yaptığı kol ve bacakların hareketi, konuşma gibi bazı fonksiyonların yapılamamasına ve dolayısıyla felçlere sebep olur.
 
Eğer beyni besleyen damarlarda tıkanıklık gerçekleştikten sonra ilk 3 saat içinde damarın açılması mümkün olursa hastada ortaya çıkacak özür daha hafif olur ve hatta yaşamı tehdit eden bir durum engellenebilir."
 
İlk 3 saat içinde verilecek damar açıcı ilaçlarla tıkalı damarın açılmasının mümkün olduğunu anlatan Asil, tedavinin hasta açısından olası sakıncaları konusunda oldukça dikkatli olmak gerektiğini belirtti.
 
Asil, damar açıcı tedavilerin, inme konusunda uzman doktorların denetiminde gelişmiş merkezlerde uygulanması halinde oldukça başarılı sonuçlar alınabildiğini anlattı:
 
"Ancak bu ilaçlar verilmeden önce en azından beyin tomografisi ile beynin görüntülenmesi, bazı kan testlerinin yapılması ve hastanın klinik durumunun iyi değerlendirilmesi gereklidir. Tüm bunlar sonucunda eğer hastanın bu tedaviye uygun olduğu görülürse damar açıcı ilaçlar hastaya uygulanabilir.
 
Tüm bu tedaviler inmeli hastaların daha az özür veya hiç özürsüz iyileşmelerini sağlayabildiği gibi bazı hastaların yaşamlarını dahi kurtarabilir. Ancak bu tedavi sadece inmeden sonraki ilk saatlerde yapılabilmekte ve ne kadar erken yapılırsa hasta için o kadar yararlı olabilmektedir. Maalesef inmeli hastaların ancak çok az bir bölümütedavi edilebilecek zaman aralığında uygun merkezlere ulaşabildiği için bu tedavi yönteminden yararlanabilmektedir."

Hiç yorum yok: