Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Semih Mumbuç, orta kulak iltihaplarından kaynaklanan işitme zorluğunun çocuğun okul başarısını olumsuz etkilediğini söyledi.
Doç. Dr. Semih Mumbuç, “öğretmenler, dikkatli olmaları halinde işitme kaybı yaşayan çocuğu fark edebilir, velisini bilgilendirerek tedavide geç kalınmasının önüne geçebilir” dedi.
Doç. Dr. Mumbuç, orta kulakta hem kulak zarının hem de kulak zarından sesi iç kulağa ileten kulak kemikçiklerinin bulunduğunu belirtti. Orta kulağın havalanmasını sağlayan östaki borusunun aynı zamanda ağız, boğaz ve burun bölgesindeki mikropların giriş yolu olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Mumbuç, geçirilen bir üst solunum yolu enfeksiyonu sırasında mikropların orta kulağa geçerek iltihaplanmaya neden olduğunu ifade etti.
Orta kulak iltibanın çocuklarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Mumbuç, şöyle konuştu:
“Çocukluk dönemindeki orta kulak iltihabı çok önemli bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmelidir. Çocukluk döneminde östaki borusu tam olarak gelişmemiş olduğundan orta kulağın havalanma ve temizlenmesi yeterli derecede olmaz. Orta kulak iltihabı bu nedenle çocuklarda sık görülür. Orta kulak iltihabı kendini kulakta dolgunluk hissi, ağrı, işitme zorluğu, ateş, halsizlik ve bitkinlik gibi belirtiler gösterir.”
Doç. Dr. Mumbuç, orta kulakta iltihap toplanmasına neden olan ve mikrobik ateşli orta kulak iltihabı olarak bilinen hastalığın ilerlemesi halinde kulak zarının delinebildiğini vurguladı. Mikrobik ateşli orta kulak iltihabında, orta kulakta biriken iltihabın temizlenmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Doç. Dr. Mumbuç, hastaların tedavi uygulanmaması halinde yüz sinirlerine ve beyin zarına ilişkin sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.
EBEVEYNLERE VE ÖĞRETMENLERE DÜŞEN GÖREV
Berrak bir su toplanması biçiminde kendini gösteren orta kulak iltihabı çeşidinin ise çok sinsi seyrettiğini ve işitme kaybı dışında bir belirti vermediğini ifade eden Doç. Dr. Mumbuç, açıklamasını şöyletamamladı:
“Bu iltihap çeşidi erken tedavi uygulanmaması halinde kalıcı işitme kaybına neden olur. Tedavide başarılı olunamaması halinde kulakzarını çizmek ve kulak zarı üzerine havalandırma tüpleri takmak gerekebilir. Ebeveynler, televizyonu yakından izleyen, kendisine söyleneni sık sık tekrarlatan, kulak ağrısından şikayet eden 5-10 yaş grubundan çocuklarını orta kulak iltihabı şüphesiyle bir kulak-burun-boğaz uzmanına götürmeli. Bu yaş grubundaki çocukların ilköğretim çağında olmaları ve zamanlarının büyük bölümünü okulda geçirmeleri nedeniyle öğretmenlere de görev düşüyor. Orta kulak iltihaplarının neden olduğu işitme kaybı çocukların okul başarısının olumsuz etkileyen en önemli etkenler arasında bulunuyor. Öğretmenler, dikkatli olmaları halinde işitme kaybı yaşayan çocuğu fark edebilir, velisini bilgilendirerek tedavide geç kalınmasının önüne geçebilir.”
Mavi forum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder