10 Mayıs 2007 Perşembe

Zayiflamak icin kullanilan bitkisel ilaclar, vucudun dengesini bozuyor


Zayiflamak icin kullanilan bitkisel ilaclar da doktor kontrolunde ve tavsiyesinde alinmali. Cunku bitkisel ilaclarin da yan etkileri var. Kimi ilaclar su kaybettirerek vucudun su dengesini bozarken, kimileri de vitamin emilimini engelleyerek vucudun ihtiyacini giderememesine sebep olur.

"Zayiflama ilaclari" adi altinda bazi bitkisel ilaclar Bati ulkelerinden sonra Turkiye'de de bir suredir kullanima sunuldu. Her birisi bazi bitkisel kokenli maddeler icerirken ayni zamanda bitkisel kokenli olmayan maddeler de iceriyor. Eger hayvansal bazi katki maddeleri, ornegin jelatin varsa bu domuzdan yapilan jelatin olabileceginden Musluman hanimlarin cok dikkatli olmasi gerekiyor. Zayiflama amaciyla kullanilan bitkisel ilaclarin etki mekanizmalari cesitlidir. Vucuttan su kaybettirenler, karbonhidratlarin bagirsaklardan emilimini azaltanlar, yaglarin emilimini engelleyip atilimini saglayanlar ve istahi azaltan veya ortadan kaldiranlar vardir. Bu ilaclar ABD'de doktor recetelerine yazilmiyor. Bunun sebebi, bu ilaclarla ilgili hayvan ve insan deneyleri yeterli surede yapilmamis oldugundan henuz daha etki alani ve yan etkileri tam olarak ortaya konulamamis ve FDA onayi alinamamistir. Bilindigi uzere bir ilacin etki alani, yan etkileri, riskleri ve diger ilaclarla olan etkilesimlerinin tam olarak anlasilabilmesi ve bunun sonucunda kullanilabilirliginin yetkili resm� makamlar tarafindan onaylanmasi icin en az 10 yil sure ile denenmis olmasi gerekmektedir.

Bitkisel zayiflama ilaclari kullanmakta olan kisilerin kisa vadede maruz kalabildikleri yan etkilerden bazilarini soyle siralayabiliriz: Su kaybettirerek vucudun su dengesini bozmaktadir. Vucut fonksiyonlari icin cok gerekli olan yagda eriyen vitaminlerin (A, D, E ve K vitaminleri) emilimini engelleyerek bu vitaminlerin eksikligini olusturarak bunlarin vucutta rol aldigi kimyasal olaylari bozmaktadir. Istahi ortadan kaldirirken basagrisi, mide bulantisi, halsizlik vs. yapmaktadir. Bu tur ilaclari kullanan kisilerde uzun vadede ne gibi yan etkiler olusabilecegi ise henuz daha yeterli deneyler yapilmamis oldugu icin tam anlamiyla ortaya konulamamistir. Peki zayiflamak isteyen insanlar ne yapabilirler? Doktor kontrolunde tibb� zayiflama yaptiran merkezlere basvurabilirler.

Hiç yorum yok: