8 Nisan 2007 Pazar

Yaz ve Kalp Hastaliklari

Hazirlayan: Prof. Dr. Ovsev Dortlemez - Prof. Dr. Halis Dortlemez
Ic Hastaliklari - Kardiyoloji Uzmani

Kalp Hastalarinin Hastaliklari geregi yasam boyu dikkat etmeleri gereken bazi kurallar vardir.

Bunlar cogu kez hastalar tarafindan yeni bir yasam sekli olarak algilanir. Mumkun oldugunca da uymaya ozen gosterilir

Her mevsimin kendine ozgu guzelligi ve ozelligi vardir. Kisin kari ve sogugu ile yazin sicagi ve denizi bunlarin basinda gelir.

Kalp Hastasi olan kisi yazin ve denizini cok seviyor da olsa, kendini mumkun oldugunca sicaktan ve yaz-deniz keyfi adina yorgunluktan korumalidir. Bu nedenle sicagin ve koruyucu hareketlerin sakincalarina kisaca deginmek uygun olur.

Sicaklik ve Deri
Insanlar icinde bulunduklari ortama uyum saglamada kendilerine yardimci olan donanimlara sahiptirler.

Cevrenin ve kendi vucut isinlarinin durumuna uyum saglamada deri cok onemli bir rol oynar
Deri, damarlarinin durumunu ihtiyaca gore ayarlayarak damarlarin genislemesi veya damarlarin daralmasini saglayarak cevrenin sicagina uyum saglar. Kisinin sicaga uyum gostermesinde terleme ve titremeninde onemli bir ayarlayici rolu vardir.

Deri, normal kosullarda normal isidaki ve istirahatteki eriskin bir insanda kalp debisinin % de 5-10'u kadar bir kan tasir. Isinin artmasiyla deri kanlanmasi artar.
Asiri isi artmasi hallerinde kap debisinin % 50-60'i deriye gider. Bu gibi hallerde derinin Sempatik Vazokonstriktor sinirleri arayiciligi ile cesitli refleks yollar sayesinde dolasim duzenlenmesi yapilarak kontrol altina alinir.

Yazin asiri sicaklarda, sicaga uzun sure maruz kalmakla en sik gorulen asiri halsizlik, yorgunluk hatta bitkinlik duzeyindeki tablolardir. Sicak Carpmasi (Gunes Carpmasi) bu durumlardan biridir.

Ortamin isisinin artmasiyla kisinin deri ve cesitli organlarinda olusan temel degisiklikleri soyle ozetleyebiliriz.

1- DOLASIMDA ,KANIN BUYUK KISMI DERIYE YONELDIGI ICIN DERININ KAN AKIMI VE KAN MIKTARI ARTAR.
2- KALB DEBISI VE ATIM HACMI AZALIR.
3- ARTERIYEL KAN BASINCI ( TANSIYON ) DUSER.
4- KARIN IC ORGANLARININ KANLANMASI AZALIR.
5- KASLARDA KAN AKIMI AZALIR.

Bu degisiklikler yorgunluk yaratabilecek duzeyde guc sarfiyatini gerektiren her turlu beden-sel faaliyette daha da artar.
Boyle durumlarda kalbin isinin artmasi dakikadaki atim sayisi-kasilmasi da artar.

Yukaridaki aciklamaya calismaya calistigimiz ozelliklerden oturu hipertansiyonlu, kalp yetmezlikli, koroner arter hastalikli ve tedavi altindaki hastlarin sunlara dikkat etmleri uygun olur.


FAZLA SICAGA MARUZ KALMAYINIZ.
YURUYUS VE GEZINTILERINIZI SABAH ERKEN VEYA AKSAM SERIN SAATLERDE YAPINIZ.

GUNLUK SU ALIMINIZ KISITLANMIS BILE OLSA,YAZIN COK SICAK ZAMANLARI_DA VE ASIRI TERLEDIGINIZ DONEMLERDE SU KAYBINIZ ARTACAGI ICIN YETERLI SUYUNUZU (GUNDE ORTALAMA 2-2,5 LITRE)

TERLE BIRLIKTE VUCUDUN ELEKTROLIT KAYBI, OZELLIKLE SODYUM (TUZ) KAYBI FAZLA OLACAGI ICIN-TUZ KISITLAMALI BIR REJIM ICINDEYSENIZ DOKTORUNUZUN FIKRINI ALARAK YEMEKLERINIZE BIRAZ TUZ ILAVE EDEBILIRSINIZ.

DENIZ KIYISINDA TATILDE ISENIZ, KUMDA YATIP, GUNES BANYOSU YAPMAYINIZ. DENIZE SABAH VEYA AKSAM UZERI GIRINIZ. DENIZDE UZUN SURE YUZMEYINIZ.

EGER DENIZDE DALMA ALISKANLIGINIZ VARSA DALMAYINIZ.

TOK KARNINA DENIZE GIRMEYINIZ.

FAZLA YAGLI, KIZARTMALI, AGIR GIDALAR YERINE, BOL SEBZE, HASLAMA VEYA IZGARA, HAFIF GIDALAR TERCIH EDINIZ. EGER DIABETES MELLITUSUNUZ (SEKER HASTALIGI) YOKSA BOL MEYVA YIYINIZ.

BACAKLARINIZDA KRONIK VENOZ YETMEZLIK (VARIS) VARSA, DENIZDE BELINIZE KADAR OLAN BIR SU SEVIYESINDE YURUYUS YAPINIZ. ASLA KUM BANYUSU YAPMAYINIZ.

HIPERTANSIYONLU ISENIZ, TANSIYON ILACINIZ FAZLA GELEBILIR, DOZUNU DOKTORUNUZA TEKRAR SORUNUZ.

ASIRI SICAKLARDA RITM BOZUKLUKLARI OLABILIR.

BU KURALLARA UYMADIGINIZ TAKDIRDE HANGI SEBEPLE MEYDANA GELMIS OLURSA OLSUN KALB YETERSIZLIGINIZ KAYBOLMUSKEN YENIDEN ORTAYA CIKABILIR, HAFIFLEMISKEN AGIRLASABILIR.

SUKUN BULMUS, KAYBOLMUS KALB AGRILARINIZ (ANGINA PECTORIS) YENIDEN BASLAYABILIR.

DENIZ VE SICAGA KARSILIK SERIN YAYLA TATILINI TERCIH EDEBILIRSINIZ

Hiç yorum yok: