8 Nisan 2007 Pazar

Cig gidalar neden sagliklilar

Yaz mevsiminin iyi yanlarindan birisi de, sicak yemekleri bir nebze daha az tuketip, sebze ve meyve gibi cig besinleri daha cok tuketmemiz. Bunun bir nedeni bu besinlerin yaz mevsiminde bolca bulunmasi, digeri de sicaklar. Ancak bunun yarari gozardi edilmemeli; cunku bagisiklik sistemimizi guclendiren, dislerimizi calistiran, cildimizi guzellestiren ve zayiflamamiza yardimci olan hep bu cig gidalar.

Peki cig gidalar neden bu kadar saglikli? Nedeni, yemek pisirme sirasinda kaynayan suyun B ve C vitaminleri emmesi. Ayrica cig besinlerde, pismis besinlere oranla daha fazla lif bulunuyor. Bunun nedeni pisme sirasinda, sicagin lifi parcalamasi.Iste bundan dolayi, her ogunde en az bir porsiyon cig bir besin tuketmemiz gerekiyor. Ancak bunu abartmamakta fayda var. Cunku diyeti tamamen cig gidalar uzerine kurmaya kalkarsak, bu kez de ihtiyacimiz olan protein ve karbonhidratlardan yoksun kaliriz.

Beslenme programimza cig besinleri de dahil etmek, gunluk olarak ihtiyacimiz olan 5 porsiyonluk sebze ve meyveyi de almamizi saglar. Ustelik yediklerimiz de cesitlilik kazanmis olur. Cunku yedigimiz sey sadece salata bile olsa, kivirciktan, domatese, havuctan salataliga kadar bircok farkli sebzeyi icermis olur.

Salatalik potasyum ve demir acisindan, domates ve kirmizi biberle havucsa kansere neden olabilen bagimsiz radikalleri azaltan antioksidan betakaroten acisindan zengindir.

Cig besinlerin sagliginiza katkisi burada da bitmiyor. Iyi haber su: Eger kilo vermek istiyorsaniz, cig besinler pismislerden gene daha faydali. Nedeni cig gidalar, pismislere oranla daha cok su ve lif iceriyorlar. Bu da daha uzun sure tok kalmanizi ve daha az yemenizi sagliyor.

Cig gidalarin bir diger yarari da dislere. Cig gida cignemek, dis etleriniz ve ceneniz icin mukemmel bir egzersiz oluyor. Cunku bunlari cignemek, pismis yemek cignemekten biraz daha zor. Cigneme hareketi, agzinizin bu kesimine kan gitrmesini sagliyor. Bu da disleri saglikli yapiyor. Buna karsilik pismis besinlerdeki seker seviyesi daha fazla olabilecegi icin dis curumesine sebebiyet vermesi daha muhtemel.

Cildimiz de cig besinlerin yararindan nasibini aliyor. Cig olarak tuketildiginde, betakarotenli havuc ve domates bol miktarda vitamin icerir. Vucut betakaroteni sindirdikten sonra, bu A vitaminine cevrilir. A vitamini hucre gelisimine etki eder, cildin elastikiyetini saglayan bir protein olan kolajen olusumunu saglar.

Hiç yorum yok: