8 Nisan 2007 Pazar

Mevsimine gore saglik

Hayatimizi takvimlere gore duzenliyoruz. Tatillerin ne zaman baslayip, ne zaman sona erecegi, onemli gunler, kisacasi gunluk hayatimizla ilgili her seyi takvimlerde bulabiliyoruz. Ancak bir de saglik takvimine ihtiyacimiz var. Iste size, yilin 12 ayinda sagliginizi korumak icin neler yapmaniz gerektigini anlatan bir basucu takvimi!

OCAK

Yilin ilk ayi. Baska bir deyisle yeni baslangiclar yapmanin, onemli kararlari uygulamaya baslamanin tam zamani. Hadi, siz de kesin kararinizi verin ve sigara icmekten vazgecin. Son zamanlarda tum dunyada sigaraya karsi etkili bir kampanyanin surduruldugunu biliyoruz. Gelin bu kampanyaya kulaklarinizi tikamayin.

Ocak ayi, sigarayi birakmak icin yilin en uygun, en anlamli donemi. Yapilan arastirmalar, ocak ayinda sigaradan vazgecmeye karar verenlerin bu girisimlerinde cok basarili olduklarini gosterdi. Ister ocak ayinin kerameti deyin, ister yeni bir baslangic yapmanin kararliligi deyin, ama ortada bir gercek var: Ocak ayinda sigaraya veda edenler, bir daha ellerine sigara almiyorlar.



Bu arada sigara dumaniyla gozgozu gormez hale gelmis kapali salonlardan, barlardan da uzak durun. Tabii bu ay, sogukalginliklarina karsi da tedbirli olmaniz gerekiyor. C vitamini takviyesini sakin unutmayin. Her sabah bir bardak portakal suyu icmeyi aliskanlik haline getirin. Ocak ayinin saglik takviminde, sagliginizi korumaya daha fazla ozen gostermeniz vurgulaniyor.

SUBAT

‘Cuce Subat’in ne gibi surprizler yapacagi belli olmaz. Ulkemizde genellikle soguklar, subat ayinda siddetlenir. Biraz da ilkbahara duyulan ozlemin verdigi sabirsizlikla, subati biran once atlatmak isteriz.

Mutlaka farketmissinizdir, kis aylarinda daha cok acikiriz ve karnimizi doyurmamiz daha zor olur. Vucut, daha fazla enerjiye ihtiyac duydugu icin, bu donemde sindirimi zor olsa da tok tutan yiyeceklere agirlik verilir. Ozellikle karbohidrat iceren besinler sofralari susler.

Subatta, su karbohidratli besinler meselesini ele alin. Agir karbohidratli yiyeceklerden vazgecin. Tahil urunleri, kuru fasulye, mercimek, borulce, nohut gibi yiyecekler, sebve ve meyve agirlikli bir beslenme programini uygulayin. Subat ayinda, beslenme aliskanliklarinizdaki hatalari duzeltmeye calisin. Zararli karbohidratlardan uzak durmaniz, kisi daha saglikli atlatmanizi saglayacak.

MART

Karanlik ve kasvetli kis gunlerinden sonra Mart ayinda gunesi gormeye baslayacaksiniz. ‘Mart kapidan baktirir, kazma kurek yaktirir’ derler ve Mart gunesine aldanmanin yanlis oldugunu iddia ederler. Mart ayinda soguklar devam etse de, hem gunler uzayacak, hem de gunes sik sik gokyuzunden size kendini gosterecek. Bu gunleri iyi degerlendirin.

Firsat buldukca acik havada yuruyusler yapin. Bahara dinc ve guclu girmek icin mart ayinda vucut egzersizlerine agirlik verin. Kis aylarinda istemeden de olsa, belki kilo aldiniz. Fazla kilolardan kurtulmak icin yilin en uygun donemindesiniz. Bu ay, bahar yorgunluguna karsi da hazirlikli olmalisiniz.

NISAN

Nisan ayi, genellikle yagisli gecer ama yagmur bulutlarinin arasindan gunes yuzunu gosterince de yureginizi yasama sevinci sarar. Karamsarliktan kurtulmanin tam zamani.

Bu arada bir noktaya dikkatinizi cekmek istiyoruz. Mart ayinda fazla kilolardan kurtulmayi basarmis olabilirsiniz. Ancak simdi vucudunuzu dikkatle inceleyin ve bel bolgesinde bir fazlalik olup olmadigini arastirin.

Ince vucutlu olsaniz bile belde kalinlasma, hafif bir gobek vucudunuzda zararli yaglarin biriktigine isarettir. Zararli yaglarin bel bolgesinde toplandigi belirtiliyor.

Kanser ve kalp hastaliklarina yakalanma tehlikesinin bir habercisi de bu yag birikimi. Nisan ayinda ozellikle bel ve karin jimnastigi yapmaniz, beslenme duzeninizi yeniden gozden gecirmeniz gerekiyor.

MAYIS

Cinsel hayatiniza ceki duzen vermek icin Mayis ayini tercih edin. Baharin bu en guzel ayinda, yeni asklara kendinizi hazir hissedebilirsiniz. Cinsel durtulerin hizlandigi bu donemde, cinsel hastaliklarin da arttigini unutmayin.

Bu ay, kendinizi yenilemek icin elinize gecen firsatlari degerlendirin. Bu ayin en onemli sorunlari, sindirim sisteminde ortaya cikabilir.

Gerekirse bir doktora gorunup sindirim sisteminizi rahatlatacak onlemler alabilirsiniz. Eger gecmisti sindirim sisteminizde sorunlar yasadinizsa, mayis ayinda bu sorunlarin tekrar ortaya cikmasi ihtimali fazladir. Bu nedenle, daha once uyguladiginiz perhize bas vurmanizda fayda var. Bu ay, sindirim sisteminizi korumaya ozellikle cok onem vermelisiniz.

HAZIRAN

Hic oyalanmadan, vakit kaybetmeden bir saglik kontrolunden gecin. Tatile cikmadan once, bir check-up yaptirmaniz gerekiyor. Sagligina onem veren herkesin, hic degilse bir doktora gorunup genel bir muayeneden gecmesi gerekiyor.

Tatilinizin zehir olmamasi ve de kendinizi goz gore gore hasta etmemeniz icin biraz fedakarlik yapmayi goze almak zorundasiniz.

Ozellikle orta yasli kadin ve erkeklerin, yazin nimetlerinden yararlanmaya baslamadoan once mutlaka doktor kontrolunden gecmeleri gerekiyor. Hemen yuzunuzu burusturup, kaslarinizi catmayin. Siradan bir check-up icin fazla zaman harcamaniza gerek yok. Kan ve idrar tahlili, bir kac arastirma ile bu mesele halledilir.

TEMMUZ

Tatil doneminin bu en guzel ayinda yapmaniz gereken ilk is, cildinizin durumunu kontrol ettirmek olmali. Deri kanserlerinin ozellikle temmuz ayinda ortaya cikmasi bir rastlanti degil. Yaz sicaklarinin cekiciligine kapilip, gunes banyolarini artirinca, bilmeden kendinizi tehlikeye atabilirsiniz. Derinizdeki benler onceleri iyi huylu olabilir, ama birdenbire gunesle temas edince ozellikleri degisebilir. Bu ay, lutfen cildinizin bakimina, sagligina ozen gosterin. Asiri sicaklarda, kan basincinizi olcturmeyi de ihmal etmeyin. Vucudunuzun susuz kalmasi ihtimaline karsi onlem alin.

AGUSTOS

Agustos sicaklarinda kent icinde kalmak, kalp hastaliklari acisindan tehlike yaratabilir. Yaz ortasinda, oncelikle ruhsal sagliginizi korumak icin onlemler almalisiniz. Yilin bu en sicak ayinda, stresten uzak kalmaya calismalisiniz. Yasadiginiz cevreden uzakta gecireceginiz bir kac gun, sizi rahatlatir. Depresyon, panik atak gibi sorunlar, agustos ayinda ortaya cikabiliyor. Onceleri ruhsal sorunlar yasamis olanlarin da, bu ay cok dikkatli davranmalari oneriliyor.

EYLUL

Surekli ayni tempo icinde yasamanin zararli etkileri, vucudunuzda da kendini gostermeye baslar. Sonbaharin bu ilk ayinda, tipki ilkbaharin baslangicinda oldugu gibi acik hava sporlarina agirlik vermelisiniz. Ama bu ay, daha once denemediginiz sporlari denemenizde yarar var. Vucudunuzun kaslari surekli ayni hareketleri yapmaktan yorulur. Bu nedenle eylul ayinda farkli egzersizler yapmayi deneyin. Joging yapiyorsaniz, yuruyusu deneyin. Tenis oynuyorsaniz, bu kez de voleybolu tercih edin. Degisik sporlarla vucudunuzun dinginligini koruyacaksiniz.

EKIM

Ekim ayi, saglik acisindan sonbaharin en tehlikeli donemidir. Hava serinlemeye hatta sogumaya basladigi icin grip, soguk alginliklari, bronsit, bogaz agrilari ve enfeksiyon hastaliklari sirada bekler. Bu hastaliklara yakalanmamak icin oncelikle bagisiklik sisteminin guclendirilmesi gerekiyor. C vitamini iceren meyve ve sebzeler sofranizdan hic eksik olmamali. Bagisiklik sistemini guclendirici besinlerle kendinizi koruyabilirsiniz. Yesil ve siyah cayin bagisiklik faydali oldugunu unutmayin.

KASIM

Sagliginizla ilgili planlar yapmanin tam zamani. Saglik sigortanizi yenileyeceksiniz. Bu arada genel bir saglik kontrolundan gecmeyi ihmal etmeyin. Hava kosullarindaki degisiklikler, ozellikle kalp ve akciger hastaliklarina davetiye cikarir. Kisa girmeden once, saglik durumunuzun incelenmesi, kis aylarinda buyuk sorunlarla karsilasmanizi onleyebilir. Bu arada depresyon riskini de gozardi etmeyin. Vucudunuz degisen hava kosullarina uyum saglayincaya kadar, bazi sorunlarla karsilasmaniz kacinilmaz.

ARALIK

Her seyden once strese karsi onlem almalisiniz. Kis mevsiminin basinda kendinizi asiri derecede yorgun hissedebilirsiniz. Bu ay, bunyenizi kuvvetlendirmek icin vitamin takviyesine agirlik vermelisiniz. Kis kosullarinin pek cok kisinin ruh sagligini olumsuz yonde etkiledigi biliniyor. Gunesin yuzunu cok seyrek gostermesi, ozellikle kadinlarda karamsarliga neden olur. Bu yuzden soguk kis gunlerinde, gunesi gorur gormez kisa sure de olsa acik havada dolasmalisiniz. Sinir sisteminizi kontrolden gecirtmeyi de unutmayin. Kis basinda ruh ve beden sagliginizda onemli degisiklikler yasayabilirsiniz. Bu nedenle bir sorununuz olunca, zaman kaybetmeden doktorunuza basvurun.

Hiç yorum yok: