8 Nisan 2007 Pazar

Genclik arastirmasinda urperten rapor

Ege Universitesi Cocuk Ergen Psikiyatri Anabilim Dali'na basvuran ortalama yasi 16 olan 323 cocuk ergen arasinda yapilan arastirma, sigara kullanma yasinin 12.3'e dustugunu ortaya koydu.

Alkole baslama yasi 12'den 6'ya kadar indigi, madde bagimliligi yasinin ise ilkokul seviyesine kadar dustugu Turkiye'de, madde kullanim yasi da asagi iniyor. Ege Universitesi Cocuk Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dali (EGEBAM)'ndan Prof.Dr. Cahide Aydin, Prof.Dr. Hakan Coskunol, uzman Dr. Zeki Yuncu, Ender Altintoprak ve pratisyen Dr. Ayse Turkan Bayram, cocuk ve ergenlere yonelik bagimlilik merkezi olan EGEBAM'a iki yil suresince basvuran kisilerin sosyodemokrafik gostergelerini inceledi.

SIGARADAN SONRA ENCOK ESRAR KULLANILIYOR

EGEBAM'a iki yil icinde basvuran, yuzde 88.5'i erkek, yuzde 11.5'i kiz olmak uzere toplam 323 kisinin kayitlari incelenerek yapilan arastirmada, madde kullanma yasi 13.7 olarak belirlendi. EGEBAM'a basvuranlarin yuzde 94.4'unun sigara kullandigi, yuzde 93.8'inin sigara disinda madde kullanigi tespit edildi. Arastirma sonuclarina gore, 16.2 yas ortalamasinda olan bu kisilerin yuzde 75.2 ile esrar, yuzde 53.8 ile inhalan, yuzde 43.6 ile ekstazi, yuzde 43.2 ile alkol, yuzde 31.4'u benzo, yuzde 2.6'si kokain, yuzde 1.7'si ise hap, yuzde 0.3'u de opioid kullaniyor.

Gelismis ulkelerde madde kullanim yayginliginin gelismekte olan ulkelerle karsilastirildiginda daha yuksek olduguna dikkat cekilen arastirmada, sigara disi madde kullaniminda ilk tercih edilen ya da siklikla kullanilan maddenin esrar oldugu belirlendi. Bunu sirasiyla, yuzde 33.3 ile ucucu maddeler, yuzde 19.2 ile alkol, yuzde 3.6'yla ekstazi, yuzde 1 ile benzonun izliyor.

SIGARAYA BASLAMA YASI 12

Sigaraya baslama yasinin 12.3 oldugunun saptandigi arastirma uzmanlari, ozellikle gencler arasinda yasadisi madde kullaniminin giderek yayginlasma egiliminde oldugu, bu kisilere yonelik yeni tedavi stratejilerinin gelistirilmesi onerisinde bulundu.

Hiç yorum yok: