8 Nisan 2007 Pazar

Ketek'

Amerikan Gida ve Ilac Dairesi, "karaciger yetmezligine neden olur" uyarisiyla satilmasina izin verdigi 'Ketek' adli antibiyotigin yasaklanmasini istedi.

Ketek tartismasi ABD'de gecen Ocak ayinda basladi. Amerika'da 2004 yilinda ruhsat alan Ketek'le ilgili ilk karaciger rahatsizligi sikayeti 2006 Ocak ayinda geldi. Bu sikayetten sonra yapilan arastirmada ulke genelinde 5 karaciger vakasi saptandi. Yapilan ilk incelemelerde bu hastalarin ilaci kullanmadan once karaciger rahatsizligi olmadigi ortaya cikti. Butun mudahalelere ragmen hastalarin sikayetleri duzelmedi ve 4 hasta hayatini kaybederken, 1 hastaya ise karaciger nakli yapildi. 23 kiside de ciddi karaciger hasari tespit edildi.

Ketek'le ilgili sikayetleri degerlendiren Amerikan Gida ve Ilac Dairesi'nden (FDA) ilk aciklama 29 Haziran tarihinde geldi. Ketek'in prospektusunde karaciger yetmezligi yaptiginin yazilmasina karar verildi. FDA'in �lac Degerlendirme ve Arastirma Merkezi Baskani Dr. Steven Galson "Biz Ketek kullanan hastalara ve bu ilaci yazan doktorlara, karaciger sorunlarina bagli sikayet ve belirtilere karsi dikkatli olmalarini oneriyoruz. Bu turden belirti ve semptomlarla karsilasan hastalar Ketek kullanimini kesmeli" dedi. Ketek'in prospektusune uyari konulmasina ragmen ABD'de bu antibiyotigin tartismasi bitmedi.

Son olarak FDA de Ketek ile ilgili 'yeniden degerlendirme toplantisi' yapildi. FDA'in Ilac Yan Etki Bolumu, Ketek'in acil olarak yasaklanmasini istedi. Daha once Vioxx dahil 11 ilaci yasaklayan Ilac Yan Etki Bolumu Baskani Dr. David Graham "Ketek'in etkinligini, diger ilaclardan daha guclu veya emniyetli olduguna dair hicbir bilgimiz yok. Ilacin emniyetine gozu kapali bakiliyor. Bu gruptaki diger ilaclardan cok daha toksik ve derhal piyasadan kaldirilmasi gerekir" dedi.

VATAN

Hiç yorum yok: