8 Nisan 2007 Pazar

Panik Atak Olabilir Miyim?



Kisinin yasamini olumsuz yonde etkileyen panik atak, daha cok genc kadinlarda goruluyor. Peki bu sinsi hastaligin belirtileri neler?
Son yillarda daha cok duymaya basladigimiz panik atak aniden baslayan ve zaman zaman tekrarlayan, insani dehset icinde birakan yogun sikinti ya da korku nobetleri olarak tanimlanir. Anadolu Saglik Merkezi'nden Psikiyatrist Dr. F. Tuna Burgut, toplumun buyuk bir kismini ilgilendiren panik atak hastaligi ile ilgili bilgi vererek sunlari soyledi "Hasta kontolunu kaybettigi, olmek uzere oldugu, ya da aklini kacirmak uzere oldugunu hisseder. Panik atak, vucutta hizli ve karmasik degisikliklere sebep olur. Panik atagin bazi organlar uzerindeki etkisi, kaza ya da zehirlenmenin yol acacagi sonuctan bile daha kotu olabilir. Panik atak kesinlikle bir hastaliktir ve tedavisi sarttir. Ara ara gelisen bir durum olmasina ragmen tedavi edilmediginde 'atak'larin sikligi artabilir ve beraberinde depresyon ya da genel endise halleri gibi baska psikiyatrik hastaliklara sebep olur. Hastalar, ataklar arasinda gergin ve huzursuz olurlar ve her an yeni bir atak gelisebilir korkusuyla bir genel endise durumu gelistirirler. Buna 'beklenti anksiyetesi' adi verilir. Hasta evden cikamamaya, yalniz kalamamaya baslar ve hayati felc olur."

Hastaneye kosarlar

Panik ataklarin nedeni kesin olarak bilinmiyor ancak genetik etkilesimin etkili olabilecegi dusunuluyor. Panik ataklar kadinlarda, erkeklere gore iki kat daha fazla goruluyor ve belirtiler genelde 25 yasindan once basliyor. Hastalikla ilgili en onemli adim, teshisin dogru konulabilmesi... Panik atak hastalari genelde hastanelerin acil servislerine gogus agrisi, nefes alamama gibi sikayetlerle gittikleri icin, bircok tibbi testlerden gecerler.
Kalp, akciger ile ilgili 'medikal' bir hastalik olmadigini anlayan hekimler hastayi taburcu eder ve hasta bir sonraki nobete kadar tedavi aramaz. Fakat panik atak hastalarinin hemen teshis edilip dogru tedaviye yonlendirilmeleri gerekir. Bu nedenle hem doktorlari hem de hastalari psikiyatrik hastaliklar acisindan egitmek cok onemlidir.

Ilac ve terapi bir arada

Panik bozuklugu, tedavisi mumkun bir hastaliktir. Bu ilac tedavisi ya da psikoterapi olmak uzere iki buyuk baslik altinda toplanabilir. En iyi tedavi hem ilac hem de terapinin beraber yapildigi bir tedavi surecidir. Bunun yaninda gevseme egzersizlerinin de hastaya ogretilmesinde fayda vardir. Panik ataklari sirasinda Ilac kullaniminin pek faydasi olmaz. Dogru ilac secimi, uygun sure ve dozlarin kullanimi ataklarin tekrarlanmasini onler. Terapi yontemleri de ataklara sebep olan duygulari ve dusunceleri inceleyerek krizleri uzun vadede azaltir veya tamamen ortadan kaldirir.



Hiç yorum yok: