8 Nisan 2007 Pazar

Akilci ve basit beslenme plani

Beslenme planinizda yapacaginiz basit, kolay ve akilci degisikliklerle sagliginizda onemli iyilesmeler yapabilirsiniz.

Kan basincinizi ayarlamak, kan sekerinizi dengelemek, kolesterol ve trigliserid seviyelerinizi azaltmak icin ciddi avantajlar saglayabilirsiniz. Unutmayin! ‘Ne yiyorsaniz O’sunuz’ kurali yuzyillardir hep ayni ve hic degismeyecek...

Akilci bir beslenme plani ile kilonuzu daha kolay yonetir, osteoporozdan (kemik kirilganligi artisi), menopoz yakinmalarindan, yaslilikta karsilasabileceginiz pek cok sorundan korunabilirsiniz. Kolay, ucuz ve uygulanabilir besin degisimleri ile gec yaslanan formda biri olabilirsiniz.



Yapacaklarinizi ogrenmeniz cok kolay! Butun sorun karar vermekte. Verdiginiz karari surdurmek ve cevrenizdeki sabotajcilarla bir sure direnmekte... Yapacaginiz degisimlerin yasaminiza sagladigi katkilari birkac ay icinde alacak, yasam kalitenizdeki duzelmeye, sagliginizdaki iyilesmeye siz de sasiracaksiniz.

Hipertansiyona karsi

Hipertansiyon sorunu ile daha kolay basetmek istiyorsaniz once kalori tuketiminizi kontrol altina alin. Fazla kilolarinizi atin! Tuz tuketiminizi gunde bir cay kasigi (2,5 gr) ile sinirlayin. Potasyumdan zengin besinlerden (muz, patates, seftali, kayisi, domates), magnezyum kaynaklarindan (kurubaklagiller, ceviz, findik), posa deposu sebzelerden (havuc, yesil yaprakli sebzeler) daha cok faydalanin.

Kalp ve damar icin

Kalp ve damar hastaligindan, damar sertligi ile iliskili saglik sorunlarindan uzak yasamak istiyorsaniz omega-3 yag asitlerini artirin: Daha cok balik (haftada 2-3 kez, 100-150 gr), keten tohumu (gunde 1-2 tatli kasigi), ceviz (gunde 1-2 adet) kullanin. Kolesterol deposu besinlerden (sakatat grubu, sarkuteri grubu, yumurta sarisi), doymus yaglardan (tereyagi, ic yagi, kuyruk yagi, kanatli hayvanlarin derisi, yagli kirmizi etler) uzak bir beslenme plani yapin. Kalori ve alkol tuketiminizi sinirlayarak trigliserid duzeyinizi azaltin. Antioksidan etkili dogal ateroskleroz savascilarindan (Likopen deposu domates, karpuz, Resveratrol deposu uzum suyu, sarap, Quercetin deposu elma, Proantosiyanidin deposu uzum cekirdegi) daha sik faydalanin.

Yaslilikla iliskili goz sorunlarindan katarakt ve makula dejenerasyonun yavaslatilmasinda E vitamini zengini besinlerin (yagli tohumlar, tahillar), Lutein deposu, Zeozantin kaynagi urunlerin, beta karoten yuklu havucun, kayisinin, C vitamini deposu sebze ve meyvelerin yararindan istifade edin.

Kemiklere guc verin

Kemik kirilganligi artisi dogal bir yaslilik surecidir. Kalsiyum zengini sut ve sut urunlerinden (peynir, yogurt, ayran), D vitamini deposu besinlerden, kalsiyum ile zenginlestirilmis meyve sulari ve diger iceceklerden daha cok yararlanin. Tukettiginiz besinlerle kemiklerinize daha fazla kalsiyumu, dogal yoldan saglayin.

Periyodik donemleriniz gergin, sis ve agrili geciyorsa tuzu azaltin, magnezyumu arttirin. Daha cok posali urun kullanin. Menapoz donemine iliskin sorunlarinizi baskilamak istiyorsaniz soya urunlerinden daha sik yararlanin.

Ogleden sonra enerji

Ogleden sonraki enerjisizlik sorununuzu cozmek icin oglen yemeklerini salata ile gecistirmeyi birakin. Her oglen 100-150 g balik, tavuk veya yagsiz kirmizi et ihtiva eden bir beslenme plani yapin. Ya da salatalariniza protein katin! Uykusuzluk sorununuzu cozmek istiyorsaniz aksamlari erken yiyin ve daha fazla karbonhidrat (sebze, makarna) kullanin. Aksam yemeginizi kucultun, azaltin.

Bellek kaybindan korkmayin

Yaslanma sorunlarindan bellek azalmasi ve yaslilik depresyonu ile mucadele etmekte de Omega-3 yag asitlerinden faydalanabilirsiniz. ‘Dokozahekza-noikasit’ (DHA) bellege guc veren, yaslilikla ilgili depresif ruh halini onleyen bir Omega-3 yag asididir. Balikta ve diger deniz urunlerinde bol bol bulunur. Omega-3 yag asitlerinden EPA (Ekozapantonoikasit) kani inceltip, damarlari koruyarak bellek kaybini geciktirebilir. Depresyon ve ruhsal gerginligi azaltmada Omega-3 yag asitleri yaninda magnezyum zengini besinlerden, B vitamini depolarindan da yararlanabilirsiniz.

Yorgun musunuz?

Hep yorgunsaniz, daha cok protein (balik), magnezyum (ceviz, badem, avokado), B vitamini ve potasyumu (muz, domates) dogal besinler ile kazanmaya calisin. Demir (et, yesil sebzeler, pekmez) ve folik asit tuketiminizi cogaltin. Demir eksikligi ile iliskili saglik sorunlarindan korunmak, belleginize, saciniz, deriniz ve ruhsal dengenize, ozellikle de kansizlik sorununuza cozum bulmak icin daha fazla demir tuketmeye bakin! Yorgunlukla savasta en guclu silahin iyi bir sabah kahvaltisi oldugunu sakin unutmayin. Ogun atlamayin

Hiç yorum yok: