12 Ocak 2008 Cumartesi

Ýtalya’da çöp krizi týrmanýyor

ROMA - Napoli’den 22 kamyon çöpün adaya getirilmesini protesto eden eylemciler, gece Sardinya Bölge Başkanı Renato Soru’nun Cagliari kentindeki ikametgahını da kuşattı. Güvenlik güçleriyle eylemciler arasında çıkan çatışmalarda, 8 polis hafif yaralanırken, 7 gösterici gözaltına alındı. Sardinya Adasının başkenti Cagliari’deki emniyet müdürlüğü tarafından bugün yapılan açıklamada, “Olaylar, bir grup holiganın şiddete başvurması nedeniyle çıkmıştır. Şu an itibarıyla 7 kişi gözaltına alınmıştır” denildi.Olaylar, Soru’nun Cagliari şehir merkezindeki ikametgahının gece yarısına doğru eylemciler tarafından kuşatılmasıyla başladı. Soru’nun da içeride olduğu sırada ikametgahı taş ve çöp torbası yağmuruna tutan eylemciler, çevredeki trafik işaretlerini ve çiçek vazolarını da tahrip etti.

Polislerle göstericeler arasında yaklaşık dört saat süren arbede esnasında, Soru’nun ikametgahına yakın bir noktada bulunan Bonaria Bazilikasının da zarar gördüğü öğrenildi. Sardinya Bölge Başkanı Soru, olayların ardından İtalyan Sky televizyonuna yaptığı değerlendirmede, bölge olarak Napoli’deki çöp krizinin çözümüne katkı sağlamayı sürdüreceklerini yineledi.

Soru, Her siyasi kararın, destekleyicileri de olur muhalifleri de. Ancak yönetici konumundaki kişiler doğru olanı yapmak durumundadırlar. Ben Anayasanın 2. maddesine sadakat yemini etmiş biri olarak, Campania bölgesiyle dayanışmamızı göstermek istedim” diye konuştu.

İtalya’nın Napoli kentindeki çöp sorununun dayanılmaz boyutlara ulaşmasının ardından merkezi hükümet, hafta içerisinde, orduyu da devreye sokarak çözüm için kolları sıvamıştı. Başbakan Romano Prodi, İtalya’daki diğer bölge yönetimleri de Napoli’nin başkent olduğu Campania bölgesindeki çöp sorununun ortadan kaldırılmaya yönelik katkıda bulunmaya çağırmıştı.

Sardinya Bölge Yönetimi, merkezi hükümetin bu çağrısının ardından, Napoli’den 22 kamyon çöpü adadaki arıtma tesislerine alabileceğini belirterek harekete geçmişti.

Hiç yorum yok: