12 Ocak 2008 Cumartesi

Clooney ve Jolie Medeniyetler Ýttifaký’nda

MADRİD - 15-16 Ocak’ta Madrid’te yapılacak forumun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio yapacak.Dışişleri Bakanı Babacan, forumda kültürler arası diyalogun geliştirilmesine yönelik atmayı öngördükleri adımları içeren “bir ulusal plan” açıklayacaklarını söyledi.

İspanya ve Türkiye’nin eşbaşkanlığında ortaya atılan ve BM nezdinde yürütülen Medeniyetler İttifakı Projesinin 1. forumuna, 70’in üzerinde ülkeden 350 konuk katılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi
Jorge Sampaio’nun açılışını yapacağı foruma, birçok ülkeden devlet ve hükümet başkanları, Dışişleri Bakanları, dini liderler, siyasetçiler, iş adamları, gazeteciler, kültür ve sanat dünyasından önemli isimler katılacak.

İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Medeniyetler İttifakı Dostluk Grubunda 70’in üzerinde ülkenin bulunduğunu kaydederek, ABD ve İsrail’in bu grubun içinde olmadığını, Vatikan’ın da foruma davet edilmediğini bildirdi.

Foruma katılacağı kesinleşenler arasında AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika, Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk, Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, Fas Dışişleri Bakanı Taib Fassi Fihir, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu bulunuyor.

Medeniyetler İttfakı projesinin yayılması için medyatik isimleri çekmeyi amaçlayan foruma ayrıca, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, yazar Paulo Coelho, Nobel barış ödüllü Şirin Ebadi, Ürdün Kraliçesi Nur ile sinema dünyasından Antonio Banderas, George Clooney ve Angelina Jolie’nin de katılması bekleniyor.

Hiç yorum yok: