12 Ocak 2008 Cumartesi

Komutan, Daðlýca’daki baskýn gecesini anlattý

VAN - Tabur komutanı Albay Dirik, baskın gecesi ve sonrasında yaşananları anlattı. Dirik ifadesinde, teröristlerin sızmasının her türlü çabaya karşı engellenemediğini ve göğüs göğüse çarpışma yaşandığını söyledi.21 Ekim’deki saldırıyla ilgili İdari Tahkik Heyeti’ne ifade veren tabur komutanı Kurmay Albay Onur Dirik, baskın gecesi ve sonrasında yaşananları anlattı. İfadesinde 20 Ekim gecesi saat 23.55’te termal kamera ile bölgede 5-6 kişilik terörist grubun görüntülendiğini, bunun üzerine teröristlerin havan ve topçu ateşi altına alındığını söyledi.

Albay Dirik, böylece baskının önlendiği ve terör örgütünün sızma yerlerini alamadığını anlattı. 21 ve 23 Ekim tarihleri arasında tabur ana üs bölgesi ve 2 ileri üs bölgesinin tümünü kapsayan ısrarlı taciz ve sızma girişimlerinin olduğunu kaydeden Albay Dirik, “Sızma girişimleri bertaraf edilmiştir. Keri Tepe’deki sızma ise her türlü çabalara karşın engellenemeyerek kayıplar verilmiştir” dedi.

Albay, Keri Tepe’deki askerlerin göğüs göğüse muharebe ettiğini, tepenin teröristler tarafından tamamen kontrol altına alınması üzerine sağ kalan askerlerin büyük çoğunluğunun gizlenerek “teslim ol” çağrılarına uymadığı, bir kısmının ise teslim olduğunu ifade etti.

Tabur Komutanı Dirik, olay öncesinde telsiz dinlemelerinde çok sayıda yeni telsiz kodunun kullanıldığı ve yeni grupların bölgeye girmeye çalıştığının tespit edildiğini aktardı.

Albay, bunun üzerine belirlenen 10 hedefin havan ve obüslerle bombalandığını söyledi.

ER YÜCE SORUMLU TUTULUYOR
12 askerin şehit olduğu hakkari Dağlıca baskınının ardından PKK tarafından kaçırılan 8 askerin tabur komutanı tarafından hazırlanan raporda, kaçırılma olayından Mardinli er Ramazan Yüce sorumlu tutuluyor.

Raporda, Yüce’nin kendi rızası ile silahıyla birlikte teröristlere teslim olduğu, arkadaşlarına da ‘teslim olun’ çağrısı yaptığı kaydedildi. Raporda, Er Yüce’nin baskından önce arkadaşlarıyla yaptığı konuşma da kanıt olarak yer alıyor.

Yüce konuşmalarında, “PKK bizden daha iyi, benim yerim burası değil dağlardır, ben onları çok seviyorum” diyor. Ayrıca olaydan bir gün önce terhis olan 4 askerin tabur merkezine indiği sırada “İnşallah gidemezsiniz, havaya uçarsınız” diye bağırdığı belirtiliyor.

Raporda, piyade uzman çavuş Halis Çağan için ‘mevzi değiştirme veya geri çekilme’ şansı bulunmasına rağmen teröristlerle birlikte gittiği kanaati yeralıyor. Yine er Fuat Başoda’nın da gönüllü olarak gittiği belirtiliyor. Askerler hakkında Van Askeri Mahkemesi’nde 6 ayrı suçtan dava açılmıştı.

Hiç yorum yok: