12 Ocak 2008 Cumartesi

Bush: Irak’ta baþarýmýz Ortadoðu için önemli

KUVEYT - Bush, çıktığı Ortadoğu gezisi çerçevesinde geldiği Kuveyt’te 9 bin Amerikan askerini barındıran Arifcan kampını ziyaret etti.ABD Başkanı, askeri kampı ziyaretinde, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı General David Petraeus ve Büyükelçi Ryan Crocker’den brifing aldı.

Bush, Kuveyt’teki bu en büyük askeri kampta yaptığı konuşmada, 2008 yılının daha büyük bir gelişme getirmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.

Başkan Bush, Irak’a bir yıl önce yapılan Amerikan askeri yığınağının Irak’ı “ümidin geri döndüğü bir yer” haline getirdiğini söyledi ve “ABD’nin dostlarına arkasını dönmemesi gerektiği” uyarısında bulundu.

Irak’tan Temmuz’a kadar 30 bin askerin çekilmesi planlarına atfen Bush, açıkladıkları planları uygulayacaklarını ifade etti. Irak’tan daha fazla Amerikan askerinin çekilmesi konusunda henüz karar verilmediğini belirten Bush, Irak’taki asker sayısının azaltılmasının, bu bölgenin durumuna bağlı olacağını ve bu kararı martta tavsiyede bulunacak General Petraeus’a bırakacağını söyledi.

Irak’taki en üst düzey iki yetkili olan Petraeus ve Büyükelçi Crocker, Kongreye martta Irak’taki savaşla ilgili rapor sunacak. İkilinin geçen yıl eylülde sunduğu rapordan sonra Bush, temmuza kadar askerlerin bir bölümünü geri çekebileceğini, ancak bu ülkedeki asker sayısını yaklaşık 130 binde tutumaya devam edeceğini söylemişti.

Irak hükümetinin kaydettiği ilerlemeleri de savunan Bush, ancak hükümetin daha yapması gereken çok iş bulunduğunu belirtti. Bush, İran ve Suriye’den de, Irak’taki şiddetin önüne geçilebilmesi için daha fazlasını yapmalarını istedi.

IRAK’TAKİ SALDIRILAR İÇİN İRAN’A SUÇLAMA
Irak’taki ABD güçlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus da, “Irak’ta İran kökenli patlayıcılarla düzenlenen saldırıların son günlerde hızla arttığını” söyledi.

Petraeus, İran’dan Irak’a sokulan silah miktarında toplamda düşüş olduğunu, ancak Tahran ile bağlantılı patlayıcılarla düzenlenen şiddet eylemlerinde son günlerde 2-3 kat artış olduğunu ifade etti. Orgeneral Petraeus, “Açıkçası bunun neden olduğunu belirlemeye çalışıyoruz” dedi.

ABD İran’ı, bu tür patlayıcılar arasına giren ve yüzlerce Amerikan askerinin ölümüne sebep olan yol kenarı mayınları (EFP) konusunda sürekli suçluyor.

Başkan George Bush da kamptaki konuşmasında İran’ı suçlayarak, “İran’ın şiddet kışkırtıcılığını ortaya çıkardık. İranlı ajanlar elimizde gözaltında. Bunlardan, İranlıların aşırı gruplara yaptığı eğitim ve silah yardımı konusunda hayli bilgi aldık” dedi.

Hiç yorum yok: