12 Ocak 2008 Cumartesi

‘Acele’ kamulaþtýrmaya iptal davasý

İZMİR - Ege Çevre ve Kültür Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, kamulaştırma kararından etkilenen 35 parselden 14’üne sahip olan köylülerin, kararın iptali için Danıştay’da iptal davası açtığını bildirdi.Cangı, Bakanlar Kurulunun kararının, dosya üzerinden yürütmesinin durdurulmasının talep edildiği dava dosyasında, şu ifadelere verildiğini belirtti:

“Kamulaştırmanın anayasa ve Kamulaştırma Yasasına aykırı olarak devlet ve kamu tüzel kişisi lehine değil, özel bir şirket lehine yapılmış olması, İzmir’in su havzasını kirletme riski taşıyan altın madeninin işletilmesi amacıyla alınmış olması ve dolayısıyla kamu yararı olmadığı, mülkiyet hakkının özüne dokunur nitelikte olması nedeniyle açıkça hukuka aykırı olması ve kararın uygulanmasının giderimi olanaksız zararlar doğuracağından, davalı idarenin savunması alınmadan, dosya üzerinden
yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmesi istenmiştir.

Efemçukuru yöresini yaşanmaz hale getirecek, İzmir’i susuz bırakacak, içme suyu havzasını kirletecek olan Eldorado Gold’un (Tüprag Metal Madencilik AŞ) Efemçukuru Altın Madenini işletmesinin, Milli Müdafaa Mükellefiyetleri Yasasının uygulanmasındaki yurt savunmasıyla hiçbir ilgisi olamaz. Acele bir hal de bulunmamaktadır.

8 yıldan bu yana başvurulmayan kamulaştırma işleminin acele yapılması, acele kamulaştırma kurumunun amacına aykırıdır. Öngörülen faaliyetle ilgili özel yasadaki kamulaştırma acele değil, olağan kamulaştırmadır.

Ayrıca anayasada ve yasada yazıldığı gibi kamulaştırmadan yararlanacak olan devlet ve kamu tüzel kişisi değil, bir özel hukuk tüzel kişisidir. İşlemin uygulanması halinde yapılacak işletme sonunda, İzmir’in su havzasının, Çamlı Barajı’nın kirleneceği bilirkişi raporlarıyla kanıtlanmıştır. İşlem kamu yararına aykırıdır.”

Cangı, açıklamasında kalan parsellerin sahiplerinin de gelecek hafta içinde dava açmalarının beklendiğini de kaydetti.

Hiç yorum yok: