1 Mayıs 2007 Salı

Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyetiyle Uzun Yasam

75 bin kisi uzerinde yapilan arastirmayi degerlendiren Atina Universitesi'nden Dimitrios Trichopoulos "Akdeniz diyeti uygulayan 60 yas ustu insanlar, baska diyetleri takip edenlere oranla en az bir yil daha uzun yasiyor" dedi. Diyetin olum riskinin onune ne kadar gectigini henuz bilmediklerini belirten Trichopoulos "A ve C vitamini deposu olan diyet kanser dusmani ve kalp dostu" dedi.
Akdeniz diyeti omru uzatiyor
Atina Universitesi, 75 bin Avrupali uzerinde yaptigi arastirmada Akdeniz tipi beslenenlerin en az bir yil daha fazla yasadigini ortaya cikardi.
Zeytinyagi bol sebze, meyve ve baligin yer aldigi Akdeniz tipi beslenmenin omru uzattigi belirlendi. Atina Universitesi profesoru Dimitros Trichopoulos'un baskanligini yaptigi arastirma grubunun 60 yasin uzerindeki 75 bin Avrupali uzerinde yaptigi arastirmaya gore, halk arasinda Akdeniz diyeti olarak bilinen beslenme bicimi yalnizca kanser, romatizma ve kalp hastaliklarini onlemekle kalmiyor omru de uzatiyor. Arastirmada karsilastirilan dokuz farkli Avrupa ulkesinden deneklerin en saglikli olanlari Ispanya ve Yunanistan gibi Akdeniz ulkelerinden cikti. Arastirmacilar bu sonucun bir tesaduf degil Akdeniz diyetinin etkisi oldugunu soyluyor. Ancak Akdeniz diyetinin omru ne kadar uzattigi da yasa bagli olarakdegisiyor. Arastirmacilara gore 60 yasindaki bir kisinin diyeti uygulamasi yasiti olan bir baska kisiden bir yil daha uzun yasamasini sagliyor. Trichopoulos ortalama beklentinin 1 yil olabilecegini ancak genclerde omrun uzamasinin bir yildan daha fazla olabilecegini soyluyor. Bu beslenme tarzinin yasami nasil uzattigi simdilik bilinmiyor. Ancak Yunanli profesor sunlari soyluyor: "Antidoksan kapasitesi yuksek besinler, hucreleri yaslandiran ve zarar veren serbest oksijen radikallerini emme ozelligine sahip A ve C vitaminleri gibi antidoksan acisindan zengin maddeler vucudun serbest radikallere bagli hucresel zararlanmasini (oksidatif stresi) azaltiyor. Bu da omru uzatiyor." Iste Omru Uzatan Diyet
Kahvalti

2 dilim kepekli ekmek
1 bardak yagsiz sut
1 porsiyon meyve
5 zeytin

Ogle yemegi

100-200 gr kuru fasulye ya da balik corbasi (Domates, havuc, lahana, sogan, sarimsak ve maydanoz ekleyin. Sebzeleri zeytinyaginda sote edebilirsiniz.)
2 dilim kepekli ekmek
1 kase yogurt
4-5 corba kasigi zeytin yagli taze fasulye
1-2 meyve

Aksam yemegi

1 porsiyon az yagli balik ya da tavuk izgara
100 gr haslanmis ya da fi rinlanmis patates. (Mayda noz, limon ve biraz zeytin yagi ekleyin.) Veya az zeytinyaginda sarimsak, kirmizi biber, dolmalik biber ve domatesle tatlandirilmis
100 gr makarna (Firinlanip uzerine
1 cay kasigi zeytinyagi gezdirilmis domates bu yemege eslik edebilir.)
2 dilim kepekli ekmek Her tur cig sebze
1-2 orta boy meyve.

Hiç yorum yok: