26 Mayıs 2007 Cumartesi

Vücut şekere nasıl alışıyor?

Gerçekte, sofra şekeri dediğimiz rafine şekere ihtiyacımız yoktur. Çünkü vücudumuza giren her karbonhidrat kaynağı, kan şekerine dönüşür ve enerji ihtiyacımızı giderir.

Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Sağlık Eğitim Bölümü Başk. Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Emel Alphan, diyabet konusundaki sorularımızı cevapladı: "Arabaların çalışmak için yakıta yani, benzine ihtiyaçları vardır. Vücudumuz da en etkili yakıt olarak karbonhidratları tercih eder.

Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda enerji kaynağı olarak, yalnızca bir karbonhidrat olan glikozu, yani kan şekerini kullanırlar. Karbonhidratları, genellikle bitkisel kaynaklı yiyeceklerden (tahıllar, baklagiller, meyveler ve sebzeler) şeker ve nişasta olarak alırız.

Bazı hayvansal kaynaklı yiyeceklerde de karbonhidrat bulunur (sütte bulunan laktoz gibi). Bütün karbonhidratlar, vücudumuzda şekere dönüşür ve kan şekerinin kaynağını oluştururlar. Yiyeceklerdeki karbonhidratların her 1 gramı 4 kalori içerir. Vücudun, sofra şekeri dediğimiz rafine şekere ihtiyacı yoktur. Çünkü vücuda giren her karbonhidrat kaynağı kan şekerine dönüşür ve enerji ihtiyacını giderir. Şeker ve şekerli gıdaların kalorisi çok yüksektir. Besin öğesi (vitamin ve mineral, vb.) içermedikleri için boş kalori kaynağıdırlar ve ayrıca diş çürüklerine neden olurlar.

ESMER ŞEKERİN FARKI

Güzel tadı her zaman sevmişizdir. İnsanın canının tatlı çekmesi vücudun şekere olan ihtiyacını göstermez. Bebekliğinden itibaren şeker tadına alıştırılmamış bir kişi ileriki yaşamında şekeri sevmeyebilir ve şeker yemeden yaşayabilir. Hiç şeker ve tatlı yememek en sağlıklı yol.

Fakat bunu kaç kişi yapabilir? Şeker tadına alıştıktan sonra ondan vazgeçmenin çok zor olduğunu düşünüyorum. Kahverengi şeker doğal olduğu gerekçesiyle insanlara önerilmektedir.

Fakat kahverengi şeker ile beyaz şeker arasında rafinasyon işleminden başka hiçbir fark yok. Rafine edilmemiş bu şekerle yapılan bir araştırmaya ben rastlamadım."

Şeker hastası olduğunuzu anlamak için...

AŞAĞIDAKİLERDEN en az 1 tanesi var olduğunda, diyabet teşhisi konulur.
* Açlık kan şekeri 126 mg/dl veya üzerinde ise

* Herhangi bir saatte bakılan kan şekeri 200 mg/dl veya daha fazla ve beraberinde çok su içme, çok idrara çıkma veya açıklanamayan kilo kaybı varsa

* 75 gr glikoz içerek yapılan şeker yüklemesinden iki saat sonra kan şekeri 200 mg/dl veya daha fazla ise diyabetli olduğunuz anlaşılır.

Normal açlık şekeri Açlık kan şekeri 100 mg/dl (5.6 mmol/l) Gecikmiş açlık şekeri Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl (5.66.9 mmol/l)

Diyabet tanısı konulur Açlık kan şekeri 126 mg/dl (7.0 mmol/l) Normal glikoz toleransı 2 saatlik tokluk şekeri 140 mg/dl (7.8 mmol/l) Diyabet tanısı kesinleşir 2-h saatlik tokluk şekeri 200 mg/dl (11.1 mmol/l)

Hiç yorum yok: