26 Mayıs 2007 Cumartesi

Seroxat adlı ilaç intiharı tetikliyor



Depresyon tedavisinde kullanılan ‘Seroxat’ adlı ilacın intihar eğilimini artırdığı öne sürüldü. Dünyada en çok satılan anti depresanlar arasında yer alan ilacın satışının durdurulması gündemde.

Oslo Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmanın sonuçları, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline tarafından üretilen ve depresyon tedavisinde kullanılan ‘Seroxat’ adlı ilacın intihar eğilimini artırdığını ortaya koydu.

Norveçli bilim adamları depresyon ilaçlarında kullanılan paraksodin maddesinin yan etkileri üzerine bir araştırma yaptı. Depresyon tedavisi gören 1500’den fazla hasta üzerinde yapılan araştırmada, ‘Seroxat’ kullanan 7 hastanın intihara teşebbüs ettiği ortaya çıktı.

Söz konusu araştırmanın sonuçları İngiliz tıp dergisi BMC Medicine’da yayınlandı. Bazı sağlık örgütlerinin de ‘Seroxat’ın intihar eğilimini artırdığını ortaya koyan araştırmaları bulunuyor. Ruh Sağlığı Örgütü Mind’in yaptığı araştırmaya göre, ‘Seroxat’ kullanan hastaların yüzde 50’si kendilerine zarar verme ve intihar eğilimlerinin arttığını bildirdi. Örgüt ilacın satışının durdurulmasını istedi.

Seroxat yasaklanacak mı?

‘Seroxat’ dünya genelinde en çok satan anti depresantlar arasında yer alıyor. Sadece İngiltere’de geçen yıl iki buçuk milyona yakın reçete yazıldı. Bununla birlikte, paraksodin maddesi içeren ilaçların yan etkilerine ilişkin uyarılar nedeniyle, bu ilaçların satışı son üç yılda büyük bir düşüş gösterdi.

İlacı üreten GlaxoSmithKline firması ise araştırma sonuçlarını incelemeye aldığını bildirdi. Ancak firma, ‘Seroxat’ın riskleri ve yararları konusunda kendi yaptıkları incelemenin ise iddiaları doğrulamadığını bildirdi.

İngiliz İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu da ‘Seroxat’in yararlarının risklerinden fazla olduğunu savundu.

Türkiye’de de satışa sunulan ‘Seroxat’ın, İngiliz ilaç devi GlaxoSmithKline’ı milyonlarca dolarlık tazminat talebiyle karşı karşıya bırakabileceği belirtiliyor.

Hiç yorum yok: