26 Mayıs 2007 Cumartesi

Bel ölçüsü kalp sağlığının göstergesi

Bel ölçüsü kalp sağlığının göstergesi

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkan, kalp sağlığı ile bel ölçüsü arasında bire bir ilişki bulunduğunu belirtti.

Mehmet Özkan, araba-asansör-koltuk üçgenine sıkışan büyük şehir insanının kalp sağlığı konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi. Bel çevresindeki yağlanmanın çok önemli olduğuna işaret eden Özkan, "Kalp sağlığı ile bel ölçüsü arasında bire bir ilişki var. Bel ölçüsü kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimetreyi geçmemelidir. Fakat bunun ideal ölçüsü kadınlarımız için en çok 80, erkeklerimiz için de 90 santimetredir" diye konuştu.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler de dünyada ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarının en yüksek orana sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'de 1.5 milyon kalp hastası bulunduğunu bildiren Yekeler, "Bu rakamlar gösteriyor ki kalp konusunda halkımızı bilgilendirmeye ihtiyaç var. Hızlı yaşam, fast-food alışkanlığı, yürümeme ve benzeri alışkanlıklar kalbimizi tehdit ediyor. Bir insanın haftada en az bir saat yürüyüş yapması ve bol sebze, meyve yemesi gerekir" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: