26 Mayıs 2007 Cumartesi

Kuş Gribine Karşı Acil Önlem



Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci
, kuş gribi salgınının Çin, Kamboçya, Endonezya, Hong Kong, Japonya, Laos, Pakistan, Kore, Tayvan, Tayland ve Vietnam'da görüldüğünü, asıl endişe verici olanın ise hastalığın ABD'ye de sıçramış olması olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın acilen tedbir alması gerektiğini bildirdi.

Hastalığın görüldüğü ülkelerin toplam nüfusunun 2 milyarın üzerinde olduğuna dikkat çeken Kahveci, bunun da dünya nüfusunun neredeyse üçte biri anlamına geldiğini kaydetti. Bu ülke vatandaşlarının serbestçe diğer ülkelere seyahat ettiklerini hatırlatan Kahveci, "Tüm Güneydoğu Asya ülkelerine karantina uygulanması, hem dünya ekonomisini etkiler, hem de devasa bir bütçe gerektirir. O yüzden biz kendi kapılarımızı sıkıca bu virüse karşı kapatmaya çalışmalıyız" dedi.

Her gün bölgeden Türkiye'ye deniz ve hava limanlarına yüzlerce uçak ve geminin geldiğini anlatan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı, özellikle gümrüklerde gereken tedbirlerin zaman kaybedilmeden alınması gerektiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı uyarılarda salgının dünya geneline yayılması halinde ilk aşamada 7 milyon kişinin hayatını kaybedebileceğine dikkat çekildiğini belirten Önder Kahveci, "Son olarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Bursa'da düzenlenen 'Sağlıklı Şehirler Ağı ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği 1. Yıl Konferansı'nda konuşan WHO Avrupa Bölge Ofisi Bölüm Başkanı Agis Tsouros, tüm dünyanın büyük bir grip salgınıyla karşı karşıya olduğu ve bunun son uyarı borusu anlamına geldiği şeklindeki açıklaması dikkat çekicidir.

Ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak kamuoyuna tatminkar bir açıklama yapmadığı görülmektedir. Tehlike kapımızdadır. Derhal tedbir alınmalıdır" uyarılarında bulundu.

Kahveci, büyük bir şans eseri, hastalığın henüz Türkiye'ye ulaşmadığını belirterek, "Okullarımız açılmıştır. Eğer okullar açıkken bu virüs dolaşmaya başlarsa olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum. Alınacak tedbirler bu açıdan büyük önem taşıyor" dedi.

Kuş Gribi aşısının henüz dünyada da geliştirilemediğini, ancak çalışmaların büyük süratle sürdüğünü anlatan Kahveci, "Ancak Türkiye, aşının geliştirilmesi için elini kolunu bağlayıp oturmamalıdır.

Aşı üretimi konusundaki başarılarına rağmen yıllardır üretimine engel olunan Refik Saydam Hıfzısıhha Başkanlığı'na Kuş Gribi aşısını geliştirmesi ve üretmesi için görev ve destek verilmelidir. Bu milli kuruluşumuz, yetişmiş uzman kadrosuyla bu görevi başarıyla yerine getirecek imkan ve donanıma sahiptir" ifadelerini kullandı.


DÜNYADA KUŞ GRİBİ TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kent Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Agis Tsouros, kuşlardan insana geçen gribin kontrol edilememesi halinde dünyada çoğu yaşlı ve çocuk milyonlarca kişinin hayatını kaybedeceğini söyledi.


34 ülkeden toplam 99 şehrin yöneticileri, sağlık uzmanları ve şehir planlamacıları ile politikacıların katıldığı Sağlıklı Şehirler Ağı toplantısı için Bursa'ya gelen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kent Sağlığı Bölüm Başkanı Dr. Agis Tsouros, kuş gribine sebep olan virüsün kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Şu ana kadar bu virüsün insandan insana geçtiğinin görülmediğini kaydeden Tsouros, "Fakat bu hastalık insandan insana geçmeye başladığında bütün dünya çapında tehlike teşkil eden bir salgın olacaktır. Virüs, insanlarda normal görülen grip ile birleşirse, eğer böyle bir tehlike olursa, bu dünya için ciddi bir tehlike olur. Çünkü bu virüsü önleyici bir aşı üretilmedi. Böyle bir hazırlık yok. Bu hazırlık 6-8 ayı bulur. Virüs insanlar arasında da yayılmaya başlarsa özellikle yaşlı ve çocuklar bu hastalıktan etkilenebilir ve milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilir" dedi. Kuşlardan kuşlara geçen Avian Flu adı verilen virüsün insanlara da geçmeye başladığını, asıl büyük tehlikenin ise söz konusu virüsün insandan insana geçmesi halinde yaşanacağını ifade eden Dr. Tsouros, "Hastalık temel olarak Asya ve Uzakdoğu bölgelerindeki tavuk ve bir çok farklı çeşitteki kuşlarda görülüyor. Bu virüs kuşlardan insanlara da geçebiliyor. Bu hastalığa yakalanan pek çok insan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor" diye konuştu.


Kuşlar, tavuklar ve kanatlı hayvanlarda görünen bu virüsün kontrol altına alınması gerektiğini anlatan Tsouros, sözlerine şöyle devam etti:


"Aynı zamanda bu kuşların göç yoluyla diğer ülkelere yayılması da engellenmelidir. Eğer bir salgın olursa bütün dünyada planlama yapılarak çalışmalara başlanılması lazım. Şu anda bizim sorduğumuz soru böyle bir şey olacak mı, bu yayılacak mı değil. Bunun ne zaman olacağıdır. Çünkü bir çok ülke bu hastalığın ileride salgın haline geleceğini biliyor."


Kaynak www.mynet.com

Hiç yorum yok: