3 Mayıs 2007 Perşembe

ISTAHIN ONUNE GECMENIN KOLAY YOLLARI

Yeme istegi beyinde basliyor
Beyin, vucutta enerjinin azaldigini fark eder etmez aclik hissetmemize yol acan kimyasal maddeleri salgiliyor. Bunun sonucu dogal olarak biz de yeme geregi hissediyoruz. Ancak beynimizin bu kimyasal maddeleri salgilayan kismi, ayni zamanda duygulari da kontrol ediyor. Iste, sikildigimiz veya kendimizi kotu hissettigimizde hemen buzdolabina kosmamizin baslica sebebi bu. Ayrica yemeklerin tadi, kokusu veya goruntusu de aclik duygusuna neden olabiliyor. Ornegin, yemek sonrasinda caniniz tatli vitrininde duran o dondurma kasesinden cekiyorsa, bunun nedeni kesinlikle ac olmaniz degil, kontrolden cikan yeme isteginizdir. Eger bunu aklinizdan cikarmazsaniz, tokken yediginiz yemek miktarini en aza indirmis olursunuz.

Atistirma krizlerinden kurtulun!
Gun icinde sik ve az ogunler yemek, istahinizin kontrolden cikmasini onlemenin en kolay yolu. Belki yine arada bir seyler atistirmak isteyebilirsiniz, ama bu sefer yiyeceginiz miktarlar az olacaktir. Boyle bir durumda atistirmak icin saglikli karbonhidratlara yonelin, cunku bu besin turu sindirim sisteminde daha uzun sure kaliyor ve seker seviyenizi yavasca yukselterek daha uzun sureli bir tokluk hissi sagliyor.

Tat alma duyunuzu uyarin!
Yapilan arastirmalara gore, tat alma duyusunu degisik tatlarla tatmin etmek, daha az miktarlarla yetinmeyi sagliyor. Surekli ayni yemegi yemek de, ozellikle tadi hosunuza gitmiyorsa, bir sure sonra tat alma mekanizmanizin iptal olmasina yol aciyor. Ve bu nedenle de kendinizi sanki hic yemek yememis gibi hissedebiliyorsunuz. Boyle bir durumu engellemek icin ogunlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandirabilirsiniz.

Bol bol su icin!
Su icmek kendinizi tok hissetmeniz acisindan onemli. Ayrica vucudunuz susuz kaldiginda cogu zaman aclik hissine benzeyen sinyaller gonderiyor. Bol su icmek, bedeninizin su istedigi zamanlarda yemege yonelmenizi engelleyecektir.

Yiyecekleri iyice cigneyin!
Yiyecekleri uzun sure cignedikten sonra yutmak, beynin vucuda giren besinleri kaydetmesine zaman tanimak anlamina geliyor. Ustelik bu sekimde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Boylece doydugunuzu anlamanizla, yemeye son vermeniz arasindaki zaman kisaliyor. Fazla yemekten kaynaklanan sindirim sorunlarindan kurtulmaniz da ayri bir avantaj!

Guc gerektiren egzersizler yapin!
Egzersizleriniz zorlastikca vucut isiniz artiyor ve daha fazla kalori yakmaya basliyorsunuz. Bu durum da egzersizi takip eden birkac saat boyunca istahinizin bastirilmasina neden oluyor. Boyle bir durumda normal ogun saatinden birkac saat once egzersiz yapmak en mantiklisi. Cunku ogun saati geldiginde spor yapmanin verdigi etkiyle istahiniz biraz daha kapanir. Fakat asla ogun atlama hatasina dusmeyin, aksi halde hem vucudunuz zayif duser, hem de bir sure sonra asiri yeme istegi duyarsiniz.

Hiç yorum yok: