16 Nisan 2007 Pazartesi

Sprey insulin geliyor!!!!!

Avrupa Komisyonu, bazi seker hastalarinin hayatini buyuk olcude kolaylastirmasi beklenen sprey seklindeki insulinin kullanimini onayladi. Nefes yoluyla alinacak 'Exubera' adli sprey insulinin Ingiltere'de onumuzdeki mayis ayinda piyasaya sunulmasi hedefleniyor.

Her gun enjeksiyon yontemiyle insulin alan seker hastalari boylece aci cekmeden vucutlarinin insulin ihtiyacini karsilayabilecek. Ancak tum seker hastalarinin bu yontemden yararlanmasi mumkun olamayacak.

Cunku uzmanlar, spreyin bazi hastalarin almasi gereken insulin miktarini karsilayamayabilecegini belirtiyor.

Su ana kadar yapilan deneyler, her yemek oncesinde insulin ignesi olan seker hastalarinin kan sekeri seviyesinin, sprey insulin Exubera'yla duzene girdigini gosterdi.

Ancak, sprey insulinin daha uzun sureli etki gosteren ignelerin yerini tutamayacagi ifade ediliyor. Buna ornek olarak gunde bir ya da iki kez insulin ignesi olan seker hastalari gosteriliyor.

1920'den bu yana surdurulen diyabet tedavi arastirmalarinda, ilk kez enjeksiyonsuz bir yontem benimsendi.

Pek cok seker hastasi da Exubera'yi, 'insulinin kesfinden bu yana atilmis en onemli adim' olarak niteliyor. Zira sprey seklindeki insulin bircok hastaninin hayatini kolaylastiracak.

Veriler dunyada 225 milyon, Turkiye'de 5 milyon seker hastasinin oldugunu gosteriyor. 2025 yilinda bu sayinin dunyada 300, Turkiye'de ise 8 milyona ulasacagi ongoruluyor.

Hiç yorum yok: