27 Nisan 2007 Cuma

Bebekler neden aglar?



Bebekler; acliktan, altlarini kirletmis olmaktan, altlarinda pisik olmasindan veya gaz sancisindan dolayi aglayabilecekleri gibi ozellikle 2 ayliktan buyuk olanlar kucak isteklerini, ilgi beklentilerini belirtmek icin de aglayabilirler.





Memorial Hastanesi Yeni Dogan Yogun Bakim Sorumlusu Uzm. Dr. Ercan Tutak, bebeklerin aglamalarinin hangi durumlarda normal karsilanmasi gerektigini, hangi durumlarda bunun bir hastalik belirtisi olabilecegi hakkinda bilgi verdi.
GAZ SANCISI
Alti henuz degistirilmis, karni doyurulmus ve pisigi olmayan bir bebek, ayaklarini karnina dogru cekip kizararak agliyorsa gaz sancisi var demektir. Gazini cok rahat cikarabildigi halde gozlenebilen bu sancinin asil nedeni bagirsaklarin anormal kasilmasidir. Eriskinler nasil, karni agridiginda iki buklum olarak karnini ice dogru cekip rahatlamaya calisirsa, bebekler de ayaklarini karinlarina dogru cekip agri duyduklarini aglayarak gosterirler.

Bebegin hasta mi yoksa gaz sancisindan mi agladigi nasil anlasilir?
Bebegin aglama nedeni her zaman gaz sancisi nedeniyle olmayabilir. O halde bir bebegin hasta mi, yoksa sadece gaz sancisindan mi agladigi ayrimi anne ve babalar tarafindan yapilabilir? Eger aglamaya eslik eden ates, kusma, ishal, burun tikanikligi, oksuruk, hirilti, deride dokuntu, emmeme, keyifsizlik halsizlik gibi bulgular varsa mutlaka doktora basvurmak gerekir. Aksi halde bu bir gaz sancisidir.

BESLENME VE DISKILAMA
Her beslenme ardindan bir miktar cikartma seklinde kusma gozlenebilir ve bu durum tarti alimi iyi olan bir bebek icin son derece normaldir. Ozellikle ilk uc aylik donemde anne sutu ile beslenen bebekler gunde 8-10 defaya varan altin sarisi renginde, sulu ve kotu kokmayan kaka yaparlar, bu ishal tanimina girmez. Bu tanimin disinda yer alan kusma ve ishal hastalik belirtisi olabilir.

Ne kadar suren aglama normal, ne kadari anormaldir?
Gun icinde avutmakla dinmeyen 2 saatten uzun suren aglama nobeti ikiden fazla sayida tekrarliyorsa bu aglamanin altinda yatan nedenin gaz sancisi disinda olmasi muhtemeldir ve arastirilmasi gerekir. Bu duruma basta idrar yolu enfeksiyonlari dusunulmelidir. Cunku ozelikle 0-3 ay arasinda cok sik olarak gaz sancisi denerek gecistirilir. Anne sutunun yetmemesi ve aclik aglamalari da ayirt edilmesi gereken diger durumlardir. Bunun ayirimi tarti yapilarak cok kolay saglanabilir. Haftada 150 gr�dan fazla kilo alimi olan bir bebek, doyuyordur. Surekli meme arama, ellerini emme cogu annenin zannettiginin aksine o bebegin ac kaldigini gostermez.



Hiç yorum yok: